Kultura & zabava

7 istina o Anni Frank i njezinu dnevniku koje trebamo znati

Autor: Žene.ba

Dnevnik Anne Frank jedna je od najpoznatijih i najprodavanijih knjiga svih vremena. Topla priča o odrastanju, ljubavi, željama, snovima, strahovima, nadanju - s nastavkom ispisanim u najstrašnijem razdoblju povijesti čovječanstva. Na dan kada se prije 89 godina Anne Frank rodila, donosimo 7 zanimljivosti o Anni i njezinu dnevniku koje bi svatko od nas trebao znati.

1. "Dnevnik Anne Frank" najpoznatiji je dnevnik svih vremena

"Dnevnik Anne Frank" originalno napisan na nizozemskom jeziku i objavljen 1947. godine. Isprva je tiskan u svega 1500 kopija, ali s vremenom je postao fenomen. Preveden je na više od 60 jezika, od albanskog do velškog, uključujući farsi, arapski, cejlonski i esperanto. Godine 2009. "Dnevnik Anne Frank" uvršten je u organizaciju Memory of the World Register koja čuva vrijednu dokumentaciju iz čitava svijeta od uništenja.

Kuća Anne Frank u Amsterdamu, u kojoj se Anne s obitelji skrivala tijekom Drugog svjetskog rata, najposjećenije je mjesto u Nizozemskoj. Anne čak ima i svoju neslužbenu stranicu na Facebooku. Djeca iz cijelog svijeta i danas Anni pišu pisma kao da im je prijateljica.

2. Annina sestra, Margot Betti Frank, također je pisala dnevnik

Anneliese Marie Frank, koju su obitelj i prijatelji zvali Anne, rođena je u Frankfurtu na Majni 12. juna 1929. godine. Bila je drugo i najmlađe dijete asimilirane židovske obitelji. Njezina tri godine starija sestra Margot Betti Frank također je pisala dnevnik, ali on nikada nije pronađen.

Margot je u školi bila poslušnija učenica, dok je vrckava i inteligentna Anne često tijekom nastave razgovarala s drugim učenicima. Svoj dnevnik, bilježnicu s crvenim i bijelim kockama, dobila je za 13. rođendan. Taj rođendan, petak 12. juna 1942., bilo je posljednji prije nego što su se ona i njezina obitelji počeli skrivati.

Za proslavu kćerina 13. rođendana, njezina majka napravila je kekse koje je Anne podijelila s prijateljima u školi te joj je pripremila proslavu na kojoj su jeli pitu od jagoda, a soba je bila ukrašena cvijećem.

3. Anne Frank i njezina obitelj više od dvije godine proveli su skrivajući se

Nakon Hitlerova uspona 1933. godine, Annina obitelj odlučila je otići u Amsterdam kako bi pobjegla od sve jačeg antisemitizma u Njemačkoj. Anne, njezina sestra Margot, majka Edith i otac Otto otišli su u skrovište 6. jula 1942., a sa sobom nisu mogli uzeti njihovu ljubimicu, mačku Moortje koju je Anne jako voljela. Uskoro im se pridružilo još četvero Židova, uključujući Petera, dječaka u kojeg se Anne zaljubila.

Anne je skrivajući se provela tačno dvije godine i 35 dana. Tijekom tog vremena nije mogla vidjeti nebo, osjetiti kišu i sunce, hodati po travi... Anne se usredotočila na učenje i čitanje knjiga o europskoj historiji i literaturi. Vrijeme je kratila i uređujući se, kovrčala je svoju tamnu kosu i manikirala nokte. Radila je popis kozmetičkih proizvoda o kojima je sanjala da će ih jednog dana kupiti i zapisala ih u svoj dnevnik u srijedu 7. oktobra 1942. godine ("ruž za usne, olovka za obrve, sol za kupanje, puder za kupanje, kolonjska voda, sapun i spužvica za nanošenje pudera").

4. Anne je željela postati novinarka i slavna spisateljica

Anne se nadala da će se jednog dana moći vratiti u školu i sanjala je o tome da će jednu godinu provesti u Parizu i jednu u Londonu. Željela je studirati povijest umjetnosti i naučiti tečno govoriti nekoliko jezika, gledati predivne haljine i raditi mnoge uzbudljive stvari. Kako je zapisala u dnevniku u četvrtak 11. majaa 1944., željela je postati novinarka, a nakon toga slavna spisateljica.

5. Anne je preradila svoj dnevnik nakon jedne radijske emisije na BBC-ju

Dana 28. marta 1944., Anne i njezina obitelj slušali su BBC-jev program koji je ilegalno prenosio Radio Oranje, svojevrsni glas nizozemske vlade u egzilu. Gerrit Bolkestein, nizozemski ministar obrazovanja, umjetnosti i znanosti, koji je bio prognan u London, izjavio je da nakon rata želi skupiti svjedočanstva Nizozemaca koji su dospjeli pod njemačku okupaciju. Anne je odmah počela prerađivati i uređivati svoj dnevnik i prilagođavati ga budućoj publikaciji. Sačuvala je i originalni dnevnik koji sadrži više intimnijih trenutaka.

6. Obitelj Frank pronađena je samo dva mjeseca nakon dolaska saveznika u Normandiju

Slušajući svaki dan emitiranje Radija Oranje i BBC-ja, Annin otac Otto Frank mogao je pratiti napredak savezničkih snaga. Imao je malu kartu Normandije koju je označavao s crvenim pribadačama.

U utorak 6. juna 1944. Anne je u dnevnik napisala: "Je li to stvarno početak dugoočekivanog oslobođenja?". Nažalost, to se nije dogodilo. Dva mjeseca nakon dolaska saveznika u Normandiju, policija je pronašla skrovište obitelji Frank.

7. Tačan datum smrti Anne Frank nije poznat

Tri dana nakon Annine zadnje objave u dnevniku, 4. avgusta 1944., Gestapo je uhapsio Annu, njezinu obitelji i ostale ljude koji su se skrivali s njima. Izdao ih je anonimni izvor koji je otkrio njihovu lokaciju skrivanja njemačkim vlastima. Annu su prvo poslali u Westerbork, tranzitni longor u Nizozemskoj, prije nego što je deportirana u Auschwitz-Birkenau.

U Auschwitzu je ubijeno više ljudi nego u bilo kojem drugom logoru - najmanje 1,1 milijon muškaraca, žena i djece skončalo je ondje, a 90 posto žrtava bili su Židovi.

Anne i njezina sestra Margot preživjele su Auschwitz, iz kojeg su bile poslane u koncentracijski logor Bergen-Belsen. Ondje su umrle od tifusa nedugo prije nego što je logor oslobodila britanska vojska 15. aprila 1945. godine.

Tačan datum Annine i Margotine smrti nije poznat. Margot je imala 19 godina, a Anne samo 15.

Zadovoljna.hr