Kultura & zabava

Balet Fest Sarajevo od 19. do 29. septembra

Autor: Žene.ba
Balet Fest Sarajevo od 19. do 29. septembra

Baletne predstave, radionice sa međunarodnim gostima, izložba velikana umjetnosti baleta, konferencija, neki su od sadržaja 14. izdanja Balet Festa Sarajevo (BFS) koji će biti održan od 19. do 29. septembra.

Umjetnička direktorica festivala Edina Papo danas je na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu Sarajevu naglasila jedinstven značaj Balet Festa jer njeguje i razvija baletsku umjetnost. Naglasila je da imaju izuzetne partnere i da sarađuju sa mnogim baletnim kompanijama, znalcima umjetnosti baleta, muzičkog teatra, književnosti, slikarstva, fotografije, istoričara umjetnosti i drugih.

Taj prestižni kulturni događaj bit će otvoren 19. septembra izložbom BFS Veliki format u Galeriji Novi Hram koja je, kako je rekla Papo, posvećena jednoj fascinantnoj osobi balerini i kostimografkinji Heleni Uhlik-Horvat kojoj na ovaj način odaju počast. Voditelj Galerije Novi Hram Mihajlo Atijas je rekao da je čast po 14. put ugostiti Edinu Papo naglašavajući značaj ovakvih kulturnih dešavanja za grad Sarajevo i BiH.

Trodnevna radionica u velikom baletnoj sali NPS bit će posvećena Flemenco plesu, a posebna gošća je pedagog i plesač Virginia Olmedo Delgado koja dolazi iz Madrida. Drugu radionicu savremenog baletnog plesa vodit će Cruz Mata i Aldina Topčagić.

Na programu BFS je i plesni traktat o herojstvu „Skenderbeg“ sa već tradicionalnim gostima iz Bitef Dance Company, koji su lideri u savremenom plesu u regionu i obilaze cijelu Evropu sa svojim predstavama.

O baletnoj predstavi „Giselle“ koja je na programu 23. septembra, naglasila je Papo, ne treba mnogo govoriti jer se radi o najljepšoj, najigranijoj i najstilskijoj predstavi u svim teatrima svijeta, pa tako i Narodnom pozorištu Sarajevo i našem ansamblu baleta.

Tema konferencije BFS je „Balet i kostim“, a bit će održana u ponedjeljak u Bošnjačkom institutu. Predstava „Gospođice iz Avinjona“, balet u devet slika, vrlo je neobična i predstavlja iskorak u baletnoj umjetnosti, rekla je Papo najavljujući gostovanje Nacionalne Opere i Baleta iz Sjeverne Makedonije u srijedu, 27. septembra.

Žene.ba