Virtuelni obilazak

Casa Azul: Otkrijte unutrašnjost doma gdje je živjela Frida Kahlo

Autor: Žene.ba
Casa Azul: Otkrijte unutrašnjost doma gdje je živjela Frida Kahlo
Foto: X

Frida Kahlo, kroz svoje živopisne slike koje su istovremeno nosile neizrecivu bol i tiho opterećenje, ostavila je dubok trag u historiji umjetnosti kao jedna od ključnih figura latinoameričke umjetnosti, posebno nadrealizma. Casa Azul, poznata kao Plava kuća, predstavlja svetište njenog umjetničkog stvaralaštva i mjesto gdje je nekada živjela.

Pored što je Casa Azul bila njena sigurna luka kroz godine, Frida je u njoj pronašla oazu gdje je njegovala svoje kreativne vizije. Sada muzej posvećen njenom životu i radu, ova kuća s karakterističnom plavom fasadom postaje portal u svijet umjetnosti - jedinstven univerzum koji je ona izgradila u skladu sa svojim vlastitim pravilima i vrijednosnim uvjerenjima.

View this post on Instagram

A post shared by Morgan (@monsieur_morgan_)

Njezina spavaća soba zrači osobnošću koja je svojstvena samo velikim umjetnicima. Tu se i dalje nalazi njen slikarski pribor, kao i lični predmeti koji odražavaju njenu strast prema umjetnosti, Meksiku i životu. Okućnica koja okružuje Casa Azul je još jedan od tih magičnih kutaka koji donose mir.

View this post on Instagram

A post shared by La Mercy (@img_mercedes.jpg)

Bolna strana Fridinog života

Međutim, Casa Azul nije samo mesto za divljenje slikarskim dostignućima Fride Kahlo. U njoj je moguće otkriti i bolnu stranu Fridinog života. Invalidsku kolica, u kojima je Frida Kahlo provela posljednje godine života, svjedok su njene borbe sa fizičkim bolom koji je svakodnevno živjela nakon teške nesreće. Prolaskom kroz Casu Azul, posetioci stiču dublji uvid u kompleksnost lika Fride Kahlo – njenu hrabrost, strast, ali i ranjivost.