Na svečanom prijemu kod kralja

Članovi grupe ABBA ponovo na okupu

Autor: Žene.ba
Članovi grupe ABBA ponovo na okupu
Foto: X

Od raspada švedske pop atrakcije ABBA 1982. na prste jedne ruke mogu se nabrojati događaji na kojima su se okupili svi članovi Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad i Björn Ulvaeus.

Iako ih rijetko viđamo zajedno na jednom mjestu poziv švedskog kralja Carla Gustafa XVI. i kraljice Silvije nisu mogli odbiti. Kralj ih je, naime, zbog iznimnih zasluga u promicanju švedske kulture promaknuo u red Vase, što je švedski pandan viteštva, pa se 77-godišnji Benny Andersson, 74-godišnja Agnetha Fältskog, 78-godišnja Anni-Frid Lyngstad i 79-godišnji Björn Ulvaeus odsad diče viteškom titulom "zapovjednika prve klase", koja je utemeljena 1772. i dodjeljuje se najistaknutijim švedskim građanima.

Članove ABBA-e je za ovu počast nominovala švedska vlada, a kralj Carl Gustaf XVI. i kraljica Silvija s njima su i lično povezani, jer je ABBA nastupila u njihovu čast uoči kraljevskog vjenčanja 1976.

Prema pisanju švedskih medija članovi ABBA-e stigli su u Kraljevsku palaču dobro raspoloženi, a švedski kraljevski par objasnio im je da su to priznanje zaslužili tačno pola stoljeća od njihovog spektakularnog trijumfa s pjesmom "Waterloo" na Eurosongu održanom 1974. u engleskom gradiću Brightonu.

Iako je ABBA bila aktivna svega desetak godina u kontinuitetu, svojim je hitovima poput "Money, Money, Money", "Fernando", "Dancing Queen", "Knowing Me, Knowing You", "The Winner Takes It All", "Voulez-Vous", "Super Trouper", "Take A Chance On Me" i "Mamma Mia" obilježila cijelu epohu popularne muzike. Njihovi hitovi slušaju se i danas, njihova glazba nadahnula je mjuzikl i dva spektakularno uspješna filma, a u Stockholmu ABBA ima svoj muzej koji od njegova otvorenja 2013. svake godine posjeti nekoliko stotina hiljada ljudi. Benny Andersson i Frida Lyngstad u braku su proveli tri godine od 1978. do 1981., a Björn Ulvaeus i Agnetha Fältskog razveli su se 1980. nakon devet godina braka.