21. aprila

Čuveni Gruzijski nacionalni balet Sukhishvili prvi put u Sarajevu

Autor: Žene.ba
Čuveni Gruzijski nacionalni balet Sukhishvili prvi put u Sarajevu
Gruzijski balet

Gruzijski nacionalni balet Sukhishvili jedan od najslavnijih plesnih ansambala na svijetu, prvi put će nastupiti u Sarajevu 21. aprila, u Bosanskom kulturnom centru, saopćili su organizatori.

Publici će se predstaviti impresivnom koreografijom i orkestrom s jedinstvenim instrumentima čiji zvuci pričaju muzičku historiju i tradiciju autentičnog gruzijskog plesa više od 75 godina. 

Baletni ansambl uvijek nastupa u pratnji vlastitog orkestra u sastavu muzičara koji se naraštajima obrazuju za sviranje na gruzijskim tradicionalnim glazbalima. 

Nevjerovatnim umijećem na sceni i uzbudljivim koreografijama kojima prkose gravitaciji, stekli su nazive poput "leteći Gruzijci", "osmo svjetsko čudo", "uragan na pozornici", "čudo iz Gruzije", "poezija u pokretu", "najbolji plesači na svijetu"...Nekoliko puta su proglašeni najboljim showom na Broadwayu. Nastupali su u više od 100 zemalja na svim kontinentima, na najpoznatijim i najvećim pozornicama u Londonu, New Yorku, Parizu i Milanu. 

Očaravajućim kostimima ansambl je utjecao i na svijet mode, pa je tako zanimljivo naglasiti da su njihovi kostimi 50-ih i 60-ih godina izrađivani u saradnji s modnim kućama Chanel, Yves Saint Laurent, Giorgio Armani i Christian Dior, saopćeno je.