Kultura & zabava

Danas je Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci: Dame koje mijenjaju svijet

Autor: Žene.ba
Danas je Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci: Dame koje mijenjaju svijet
Foto: Shutterstock

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučila je prije devet godina da proglasi godišnji oMeđunardni dan na koji bi se prepoznala ključna uloga žena i djevojaka u nauci i tehnologiji.

Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, koji se obilježava na današnji dan, 11. februara, sprovode UNESCO i UN-Žene, u saradnji sa institucijama i partnerima civilnog društva koji imaju za cilj da promovišu žene i djevojke u nauci.

Ovaj dan je prilika da se promoviše pun i jednak pristup i učešće u nauci za žene i djevojčice.

Rodna ravnopravnost je globalni prioritet za UNESCO, a podrška mladih djevojaka, njihovo obrazovanje i njihova puna sposobnost da se njihove ideje čuju su poluge za razvoj i mir.

Rješavanje nekih od najvećih izazova Agende za održivi razvoj – od poboljšanja zdravlja do borbe protiv klimatskih promjena – oslanjaće se na iskorištavanje svih talenata, što ujedno znači i da sve više žena radi u ovim oblastima. Raznolikost u istraživanju proširuje krug talentovanih istraživača, donoseći nove perspektive, talenat i kreativnost.

Ovaj dan je podsjetnik da žene i djevojke igraju ključnu ulogu u naučnim i tehnološkim zajednicama i da njihovo učešće treba ojačati.