77. po redu

Danas počinje Kanski filmski festival, a mi vam donosimo sve detalje

Autor: Žene.ba
Danas počinje Kanski filmski festival, a mi vam donosimo sve detalje
Foto: The Second Act

Danas počinje 77. Kanski filmski festival, koji će trajati do 25. maja. Ovaj prestižni događaj okupit će brojne svjetske zvezde, uključujući Francisa Forda Coppolu, Sebastiana Stana i Meryl Streep. 

Greta Gerwig, poznata režiserka, predsjedavat će žirijem. Francuska režiserka Camille Cottin će voditi program, a pored filmske selekcije, očekuju nas još neke zanimljive pojedinosti.

Dodjela Zlatne palme

Na večerašnjem otvaranju, legendarna holivudska glumica Meryl Streep će biti nagrađena počasnom Zlatnom palmom za svoj izuzetan doprinos filmskoj industriji tokom decenija rada. Osim nje, počasnu Zlatnu palmu će primiti i kreator serijala Star Wars, George Lucas, kao i Hayao Miyazaki, poznati režiser animiranih filmova.

View this post on Instagram

A post shared by Meryl Streep (@merylstreep)

Za ove filmove morate znati

Film koji će otvoriti Kanski festival bit će francuski "Le Deuxieme Acte" (Drugi čin), režisera Quentina Dupieuxa. Zatim, 16. maja će premijeru imati film "Megalopolis" Francisa Forda Coppole. Sljedećeg dana će se prikazati filmovi "Kinds of Kindness" režisera Lanthimosa, kao i "Oh, Canada" sa Jacobom Elordijem, Umom Thurman i Richardom Gereom.

View this post on Instagram

A post shared by Jacob Elordi (@jacobelordi)

Svi ovi filmovi takmičit će se u glavnom takmičarskom programu. Pored njih, u trci za Zlatnu palmu bit će i filmovi Emilia Perez, Marcello Mio, The Shrouds i Beating Hearts. U Kanu će premijeru imati i film o ranoj karijeri i usponu Donalda Trampa, The Apprentice.

Film Caught By The Tides koji potpisuje kineski režiser Jia Zhang-Ke takođe se našao u zvaničnoj selekciji, a ovaj režiser se posljednji put 2018. godine takmičio za glavnu nagradu sa filmom Ash Is The Purest White. U trci za Zlatnu palmu selektovani su i filmovi Grand Tour, The Girl With The Needle i Motel Destino koji je režirao Karim Ainou.

U okviru Ponoćne selekcije biće prikazan još jedan film u distribuciji MCF-a – The Balconettes – sa Noémie Merlant u glavnoj ulozi. Pored toga, u okviru selekcije Kanske premijere bit će prikazan film iz marokanske kinematografije Everybody Loves Touda, dok će se dokumentarni film Ernest Cole, Lost And Found o južnoafričkom fotografu naći u okviru programa Specijalne projekcije. Naposljetku, premijerno će biti prikazan film September Says koji potpisuje režiserka i glumica Ariane Labed.