77. po redu

Donosimo najzanimljivije detalje sa dodjele Tony nagrada: Brooke Shields došla u kroksicama

Autor: Žene.ba

Uručenje najprestižnijih kazališnih nagrada održano je u kazalištu David H. Koch u New Yorku, a domaćica večeri bila je glumica Ariana DeBose.

Na 77. dodjeli pozorišnih nagrada Tony u New Yorku, Angelina Jolie i njena kćerka Vivienne doživjele su posebno emotivni trenutak. One su zajedno radile na mjuziklu "The Outsiders", koji je premijerno prikazan na Broadwayu u travnju i osvojio nagradu za najbolji mjuzikl.

"Vivienne je otprilike pet puta išla gledati "The Outsiders" na pozornici kalifonijskog pozorišta La Jolli, a onda me zamolila da ju pogledamo zajedno i tako se rodila ideja da ga postavimo u New Yorku", otkrila je Angelina, dodavši kako je zajednički rad na tom projektu dodatno produbio njihov odnos. Mjuzikl "The Outsiders“ - čija se priča temelji na knjizi američke spisateljica S.E. Hinton o dječaku Ponyboyu Michaelu Curtisu koji se sa svoja dva brata i prijateljima iz bande Greasers, bori protiv suparničke skupine Socs - nominovan je u čak 12 kategorija, a na kraju je pobijedio u njih četiri.

Jonathan Groff kući je s dodjele Tonyja otišao s nagradom za najboljeg glumca u mjuziklu "Merrily We Roll Along", a nagradu za najbolju glumicu osvojila je Maleah Joi Moon za ulogu u mjuziklu "Hell‘s Kitchen", a za sporednu Kecia Lewis-Ewans u istoj predstavi. Nagradu za najbolju predstavu i režiju dobili su "Stereophonic" i režiser Daniela Aukina, Sarah Paulson dobila je nagradu za najbolju glumicu u predstavi "Appropriate", a Jeremy Strong za najboljeg glumca u predstavi "An Enemy of the People". Kara Young je najbolja sporedna glumica u predstavi "Purlie Victorious", dok je najbolji sporedni glumac Will Brell u predstavi "Stereophonic".

Britanski glumac Daniel Radcliffe osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca u mjuziklu "Merrily We Roll Along", što mu je ujedno i prva nagrada za pozorišnu izvrsnost u životu. Daniel je u svom govoru zahvalu spomenuo legendarnog pokojnog kompozitora Stephena Sondheima čije je pjesme je nazvao darom za pjevanje svake večeri i tako mu odao počast.

Spomenutom mjuziklu pripala je i nagrada za najbolju obnovu mjuzikla, a njegov glavni glumac Ova dodjela upisala se u historiju kao prva na kojoj je nagrada za najbolju kostimografiju otišla ruke Afroamerikanki Dede Ayite, dok je ona za najbolju koreografiju pripala Justinu Pecku za plesni mjuzikl "Illinoise", a nagrada za najbolju knjigu mjuzikla Shaini Taub za njezin "Suffs".

Crvenim tepihom prošetale su neke od najvećih glumačkih zvijezda: Brooke Shields ukrala je pažnju u žutoj haljini koju je uskladila s kroksicama identične nijanse, a dodjeli su prisustvovale i miljenica romantičnih filmova Rachel McAdams, pjevačica Alicia Keys, glumice Elle Fanning i Jennifer Hudson te pjevačica Nicole Scherzinger koja je na dodjeli i zapjevala, a kako je to sinoć izgledalo - pogledajte u galeriji.