Kad snovi postanu stvarnost

Evo kako će izgledati prvi plutajući muzej

Autor: Žene.ba
Evo kako će izgledati prvi plutajući muzej
Foto: Floating Glass Museum

U borbi protiv klimatskih promjena, savremena umjetnost i održivi dizajn udružuju snage.

Moto koji prati vizualizacije ovog revolucionarnog projekta glasi: "Luca Curci Architects predstavlja Muzej lebdećeg stakla (Floating Glass Museum)." Ovo jedinstveno ostvarenje briše granice između umjetnosti i prirode.

Muzej lebdećeg stakla spaja bogatu venecijansku kulturnu baštinu i zamršeni zanat izrade stakla te na taj način spaja tradiciju i inovaciju. Međunarodni tim arhitekata i dizajnera, uz podršku umjetne inteligencije, osmislio je projekt zgrade muzeja.

Početna tačka u oblikovanju prostora je sve očitija prisutnost posljedica klimatskih promjena. Vremenski obrasci postaju sve ekstremniji, emisije stakleničkih plinova dosežu najviše nivoe u historiji, a do 2100. naučnici predviđaju podizanje nivoa mora i do dva metra ako nastavimo s trenutnim odnosom prema prirodi.

U svjetlu tih zabrinjavajućih prognoza, prihvatanje vodenih površina kao našeg sljedećeg tla za preživljavanje postaje neizbježno. Stoga je tim predvođen arhitektom Lucom Curcijem kreirao jedinstveni plutajući muzej. Plan je da se ovaj ambiciozni projekt ostvari u roku od godinu dana.

Autorski tim temeljito je istražio različite materijale kako bi muzej bio ekološki prihvatljiv kako iznutra, tako i izvana. Također su pažljivo proučili okoliš kako bi smanjili uticaj građevine na morski svijet. Planirano je da će muzej zauzimati površinu od 358 kvadratnih metara. Osim izložbenih prostora, sadržavat će i prostorije posvećene edukaciji o trenutnim ekološkim problemima, prenosi Designboom.

Projekti poput ovog mogli bi postati standard u budućnosti, a arhitekti se nadaju da će biti implementirani na različitim lokacijama širom svijeta. U ovom slučaju, snovi zaista postaju stvarnost.