"EX-SITU"

Februar u Sarajevu u znaku Imagine izložbe savremene likovne umjetnosti

Autor: Žene.ba
Februar u Sarajevu u znaku Imagine izložbe savremene likovne umjetnosti
Foto: FENA

Zahvaljujući Imagine Dignity Arts & Ideas inicijativi, koju u BiH realizira Austrijski kulturni forum Sarajevo, februar u Sarajevu će obilježiti Imagine izložba savremene likovne umjetnosti i simpozij "EX-SITU", kao i izložba "Harmony in Nature" te panel diskusija "Harmony in Nature: Green Sports".

Izložba "EX-SITU. Umjetničke pozicije o ugroženom biodiverzitetu i koegzistenciji vrsta" bit će otvorena u četvrtak, 1. februara u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, na dan kada muzej obilježava 136 godina postojanja.

Polazište za ovu izložbu i simpozij, koji će biti održan 2. februara, je bosanski planinski triton, vodozemac koji se ubraja u ugrožene vrste. Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine radi na izgradnji vivarijuma za njegovu zaštitu izvan prirodnog staništa, jer je neophodno osigurati njegovo dalje postojanje kako bi se, ukoliko dođe do stvarnog izumiranja ove vrste u prirodnom okruženju, omogućila reintrodukcija u prirodu.

Pod vodstvom austrijskih kustosa Margarethe Makovec i Antona Lederera, u okviru projekta koji je razvio Centar za savremenu umjetnost iz Graza, 18 umjetnika i umjetničkih kolektiva iz srednje i jugoistočne Evrope predstavit će svoja umjetnička djela ukazujući upravo na odnos prirode, ljudskih postupaka i vrste odnosno raznolikosti naspram ugroženih oblika života u antropocenu.

- Sa Imagine inicijativom, u sklopu "Sedmice Olimpijade 2024", priključili smo se i obilježavanju 40. godišnjice Olimpijade u Sarajevu, podržavajući izložbu "Harmony in Nature" koja će biti otvorena 11. ferbuara, i panel diskusiju "Harmony in Nature: Green Sports" 12. februara u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina (bivša Austrijska kuća).

- Posebno nas raduje da će autorice Vanja Lazić i Jasmina Čaušević ovom prilikom predstaviti svoje tri priče i ilustracije o bh. planinama Bjelašnici, Prenju i Vlašiću, kao najavu svoje nove knjige "Planine pune priča“. Ulaz na Imagine izložbe i događaje besplatan je i pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže - kazala je Sabine Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, javlja Fena.

Imagine Arts& Ideas Initiave podržavaju Savezno ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije i Odjel za kulturu pokrajine Štajerske, saopćeno je iz Imagine Arts& Ideas Initiave.