17.-19. septembar

Female Art Rising festival

Autor: Žene.ba
Female Art Rising festival
FOTO: gracija.ba

Prilikom osmišljavanja cijelog koncepta FAR festivala fokus nam je bio na mladima, i na stvaranju prostora zahvaljujući kojem bi mogli od etabliranih umjetnica saznati više o iskustvima koja su one prošle na svom ličnom i profesionalnom putu

Od 17. do 21. septembra u Sarajevu bit će održan prvi Female Art Rising Festival, piše gracija.ba

U SARTR, Goethe institutu, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine te kinu Meeting point biće predstavljeni sadržaji u različitim umjetničkim formama te upriličeni brojni razgovori i masterclas sesije, zahvaljujući učešću domaćih i međunarodnih umjetnica čije će iskustvo, posebno mladim ljudima, biti od višestruke koristi.

Female Art Rising Festival zamišljen je prvenstveno kao edukativna platforma, ali i kao prostor za povezivanje umjetnica i radnica u kulturi različitih profila.
On će biti i prilika za predstavljanje radova u različitim umjetničkim formama autorica iz cijele Bosne i Hercegovine i umjetničkih kolektiva koji su posvećeni rodnim pitanjima, a čemu je prethodila konkursna procedura tokom festivalskih priprema.

Na press konferenciji povodom predstavljanja programa FAR-a i dijela njegovih učesnica, govorile su Narcisa Cvitanović, direktorica festivala, Aida Čerkez, novinarka i Lejla Kalamujić, književnica.

Fokus na mladima

„Prilikom osmišljavanja cijelog koncepta FAR festivala fokus nam je bio na mladima, i na stvaranju prostora zahvaljujući kojem bi mogli od etabliranih umjetnica saznati više o iskustvima koja su one prošle na svom ličnom i profesionalnom putu vezanom za rodne neravnopravnosti, stereotipe i predrasude koje vladaju u patrijarhalnom društvu i upoznati se s načinima prevazilaženja prepreka zahvaljujući čemu su stigle tamo gdje su danas.

Pored toga bilo nam je važno da povežemo mlade ljude iz cijele Bosne i Hercegovine, srednjoškolce i srednjoškolke, a riječ je o srednjim školama i na festivalu ćemo imati učenike_ce srednjih umjetničkih škola iz Banja Luke, Kiseljaka, Sarajeva i Tuzle. To će biti njihov prvi susret, do danas nije postojala nikakva saradnja između ovih škola, što će biti prilika da profesori_ce u vrijeme edukativnih sesija za učenike_ce, realizuju zajednički sastanak i vide koje su mogućnosti za dalju saradnju“, rekla je Narcisa Cvitanović.

Razgovor o književnosti

Uz nastup ansambla Strings Attached Sinfonietta i dodjelu nagrade FAR-a istoričarki umjetnosti i nekadašnjoj direktorici Sarajevskog centra savremene umjetnosti, u Sarajevskom ratnom teatru biće otvoren festival u utorak, 17. septembra. Dan kasnije, u 11:00 sati na istom mjestu, prvi razgovor u okviru FAR TALKS programa biće posvećen književnici Lani Bastašić koji će voditi Lejla Kalamujić. Ovaj festival biće prilika i za povratak konceptu 3+3 sestre, koji su zajednički osmislile sa Lamijom Begagić.

„Biće to razgovor o Laninoj književnosti, ali i o ulozi književnice danas koja pokušava živjeti od svog rada, pisanja… Kako taj život zapravo izgleda, izvan onoga što se može naći u medijima ili čuti na književnim promocijama. I posvetićemo se jednom vrlo važnom pitanju a to je odnos umjetnosti i društvene odgovornosti“, rekla je Lejla Kalamujić, koja je, kao i Aida Čerkez i festivalska prijateljica.

„Mislim da je jako važno pojavljivanje platforme koja će povezati umjetnice i kulturne radnice, umjetnice različitih generacija ali i umjetnice različitih profesija. Bez sistemskog umrežavanja, pojedinačno ostvareni uspjeh će biti na nivou ekscesa a ne pravila“, dodala je Kalamujić.



Izazovi profesije

Festival će biti prilika da se upoznamo sa profesionalnim rezultatima a ili i saznamo o izazovima koje profesija donosi, posebno onda kada postoje različita očekivanja od muškaraca i žena. Zbog toga će FAR TALKS sa Aidom Čerkez biti na temu „Ili majka ili novinarka“ zbog specifične profesije i različitog pristupa kada na teren, nekada u četiri ujutro iznenada treba ići muškarac i kada treba ići žena.

„Sasvim je drugačiji odnos u kući kada žena treba otići na neki posao u četiri ujutro i kad se ne zna u koje će se vrijeme vratiti. To zahtijeva veliki angažman muža i oca, i to se uvijek gleda kao usluga. A kad to žena uradi, da ostane sama sa djecom, to se podrazumijeva. Na promjenama treba raditi, kao što treba raditi na tome da se sačuva postojeći zakon a koji je vrlo rijedak u svijetu i koji podrazumijeva jednogodišnje porodiljno odsustvo žene ili muškarca“, rekla je Aida Čerkez koju ćemo u programu FAR-a imati priliku slušati u četvrtak, 19. septembra u 12:00 sati.

Uz brojne masterclas sesije i razgovore, predstavljanje knjiga, izložbu i filmsku projekciju, publika će imati priliku vidjeti i pozorišnu predstavu u čijem znaku će biti i njegova završnica. Riječ je o autorskom projektu „Kauboj“ Lee Delong, poznate rediteljica, glumice, profesorice i spisateljica koja trenutno živi u Parizu.

Female Art Rising Festival organizuje Udruženje Kontakt uz podršku Ambasade Švicarske u BiH, Rockefeller Brothers Funda, Ministarstvo kulture i sporta FBiH i Ministarstva kulture kantona