6. april

Galerija: Šareni defile i predivne narodne nošnje: Sarajevo obilježava svoj dan

Autor: Žene.ba
Foto: Vijesti.ba

Danas je poseban dan za Sarajevo - grad koji odiše bogatom historijom, kulturom i raznolikošću. Među mnogobrojnim aktivnostima koje su obilježile ovaj dan, posebno je zapažen bio defile kulturno-umjetničkih društava kroz grad, koji je oživio duh prošlih vremena i tradicije.

Jedan od najupečatljivijih elemenata defilea bila je narodna tradicionalna nošnja koju su nosili učesnici. Ove prelijepe nošnje nisu samo odjeća, već prava umjetnost koja svjedoči o bogatoj kulturnoj baštini ovog područja. Svaki komad odjeće nosi sa sobom priču i duh jednog vremena, te svjedočenje da su naše građanke oduvijek njegovale tradiciju i lijepo se oblačile.

U defileu su učestvovali KUD Baščaršija, Lola i Proleter, dobitnici Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Defile je prošao ulicama Sarajeva od Baščaršije do Vječne vatre, a građani su mogli uživati i u kratkim nastupipa društava na Sebilju, Trgu fra Grge Martića kod Katedrale i kod sarajevske Tržnice.

Kroz ovaj defile, Sarajevo je prodisalo duhom prošlosti, ali istovremeno je poslalo snažnu poruku o svojoj sadašnjosti i budućnosti. Ovaj događaj podsjetio nas je na važnost čuvanja kulturnog identiteta i na ljepotu različitosti koja čini srž ovog predivnog grada.