Potpisali tekst

Grupa hrvatskih umjetnika podržala Severinu: 'Proglas za Aleksandra'

Autor: Žene.ba
Grupa hrvatskih umjetnika podržala Severinu: 'Proglas za Aleksandra'
Foto: Facebook

Grupa hrvatskih umjetnika odlučila je podržati Severinu, a nakon što je izgubila starateljstvo nad sinom Aleksandrom.

Pisac Miljenko jergović na društvenoj mreži Facebook je podijelio link na tekst u kojem se grupa od 30 umjetnika, među kojima su Boris Dežulović, Emir Imamović Pirke, Rade Šerbežija, te Filip Šovagović oglasila o slučaju pjevačice.

U objavi je istakao kako je jedna književnica zajedno sa svojim kolegicama razmišljala šta bi mogla učiniti za Severinu i njenog sina. Nastao je tako kratki tekst "Proglas za Aleksandra i njegovu majku" kao znak podrške, ne samo njima, nego svima koji bi se mogli naći u sličnim situacijama.

"Književnica i gazdarica šibenskoga književnog festivala Škure je sa nekim prijateljicama, također spisateljicama, cijelu jednu noć 'dumala' šta bismo mogli učiniti za jednoga dječaka i njegovu majku, a što bi, istovremeno, bilo makar od simbolične pomoći brojnim drugim djevojčicama i dječacima, i njihovim očevima ili majkama koji se zateknu 'u mašinama za mljevenje mesa' hrvatskoga socijalnog sistema i pravosuđa. Kako biti solidaran, kako pokazati empatiju? Iz toga je nastao kratki tekst 'Proglas za Aleksandra i njegovu majku' koji je potpisalo dvadeset i sedmero nas koji se bavimo pričanjem priča i imaginiranjem svjetova.

"Proglas za Aleksandra i njegovu majku" slobodni ste dijeliti i objavljivati", napisao je Jergović.

U tekstu se navodi da su oni zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je Severini oduzeto starateljstvo.

"Protestujemo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske da ne poštuje volju i odluku 12-godišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković", ističu na početku.

Potpisnici smatraju kako su dužni upozoriti kako ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojem bi "proceduralna greška" nekog suda bila važnija od ljudskog prava na dom.

"Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu “proceduralne greške", naveli su.

Tim slučajem, izrazili su solidarnost sa dječakom i njegovom majkom te pozvali ljude na empatiju, ali nadležne institucije da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sistema.

"Kao odrasli koji se dobro sjećaju što su mislili i osjećali kao 12-godišnjaci izražavamo solidarnost s Aleksandrom Popovićem i potvrđujemo da ovakva odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije ispravna, nije pravedna i nije moralna", dodali su.

Među potpisanim u ovoj izjavi su: Snježana Banović, Renato Baretić, Ivica Buljan, Đurđica Čilić, Lidija Deduš, Boris Dežulović, Ivica Đikić, Slobodanka Boba Đuđerija, Mihaela Gašpar, Nataša Govedić, Sinan Gudžević, Emir Imamović Pirke, Ivica Ivanišević, Ena Katarina Haler, Monika Herceg, Miljenko Jergović, Damir Karakaš, Paolo Magelli, Suzana Matić, Edi Matić, Kristian Novak, Ivana Rogar, Olja Runjić, Rade Šerbedžija, Filip Šovagović, Ante Tomić, Lenka Udovički, Nina Violić, Marina Vujčić i Zoran Žmirić.