Kultura & zabava

Katarina Velika: Jedna od najmoćnijih žena svijeta zbog koje su sve ruske djevojčice krenule u školu

Autor: Žene.ba

Drugog svibnja davne 1729. godine rođena je Katarina II. Velika, ruska carica poznata kao jedna od najmoćnijih vladarica svih vremena. Tijekom njezine vladavine Rusija je stekla velik teritorij na crnomorskoj obali, svladala poljske ustanke i tako postala dominantna sila istočnog i jugoistočnog dijela Europe. Kao predvodnica prosvijećenog apsolutizma u Rusiji, Katarina je nastojala svojem carstvu pružiti europski tretman putem brojnih reformi.

Život Katarine II. Velike obavijen je mnogim tajnama te ni danas, više od 220 godina nakon Katarinine smrti, ne prestaje kopkati javnost, a u dijelove njezina života ovog ljeta može zaviriti i hrvatska publika u jedinstvenoj izloži posvećenoj "Majci domovine", kako su je nazivali Rusi.

Ime joj nije bilo Katarina, a nije čak ni bila Ruskinja

Međutim, najveća ruska vladarica čak nije ni bila Ruskinja. Katarina Velika rođena je kao njemačka princeza Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst. Zahvaljujući snažnim vezama koje je imala njezina majka, mlada Sophie mogla je birati između desetaka prosaca iz svih krajeva Europe.

Kako ju je majka cijeli njezin život pripremala za dobar brak, odmah je upala u oči ruskoj kraljici Elizabeti, koja je svog nećaka Petra odabrala kao nasljednika, a u Sophie vidjela njegovu idealnu partnericu. Tako se s navršenih 16 godina Sophie udala u rusku obitelj Romanov i uzela novo ime Ekatarina (Katarina).

Uvijek bi dobila ono što je htjela

Katarina je bila vrlo mudra i znala je kako stvari okrenuti u svoju korist, ali i u korist cijelog ruskog naroda. Vidjevši kako njezin suprug srlja u propast brzim okončanjem ratova s Pruskom, što Rusima nije bilo ni najmanje drago, uzela je stvar u svoje ruke.

Prepoznala je priliku i nekoliko mjeseci kasnije, nakon abdikacije svoga supruga potpomognute pritiskom naroda, sjela je na prijestolje kao samostalna ruska carica. Iako su u to vrijeme dvorom kružile glasine da nijedno njezino dijete nije muževo, pa čak ni nasljednik, to ju nije omelo u vladanju svijetom.

Unaprijedila je kulturni život Rusije

U početnom periodu Katarinine vladavine Rusko je Carstvo u očima ostatka svijeta bilo vrlo nazadno. Ona je čvrsto odlučila to promijeniti prosvjetiteljskim reformama, koje su napose uključivale rad na umjetnosti i edukaciji. Prvotno je utemeljila privatnu školu za djevojčice iz viših društvenih slojeva, a kasnije je otvorila besplatne škole diljem Carstva za svu djecu.

Jednako je tako sponzorirala brojne kulturne projekte, napisala nekoliko libreta za opere, skupljala umjetnine i razmjenjivala pisama s Voltaireom i Denisom Diderotom, pozivajući ih u Rusiju. Štoviše, upravo je Diderot bio taj koji joj je nadjenuo nadimak Katarina Velika.

Katarinina ostavština u Zagrebu

Kako se ove godine obilježava 50. godišnjica prijateljstva gradova St. Peterburga i Zagreba, Galerija Klovićevi dvori je u suradnji s ruskim Muzejom Ermitaž pripremila jednu od najzanimljivijih izložba na ovim prostorima koja se može pogledati sve do 29. srpnja.

Šetajući Klovićevim dvorima, posjetitelji mogu doživjeti dašak vremena neponovljive carice Katarine uživajući u zbirci njezinih osobnih predmeta, umjetničkih djela i predmeta iz svakodnevnog života koje je marljivo skupljala i time dala temelje osnivanju današnjeg Ermitaža.

Zadovoljna.hr