Kvalitetna literatura

Knjige koje preporučujemo da pročitate ovog proljeća

Autor: Žene.ba
Knjige koje preporučujemo da pročitate ovog proljeća
Foto: Ilustracija

Ako još uvijek razmišljate kako provesti svoje slobodno vrijeme tokom predstojećih praznika, imamo savršen vodič za vas. Predlažemo odmor na udaljenoj lokaciji uz jedinog saputnika koji će vas pratiti na tom putu – knjigu. Kvalitetnom literaturom možete se odvesti u imaginarni svijet i na trenutak doživjeti različite ljudske sudbine. Od Dickensovih djela, preko Eca, pa sve do Turgenjeva, u nastavku možete pronaći naslove koji potpisuju velikani svjetske književne scene.

Velika očekivanja – Charles Dickens

Vanvremenska knjiga "Velika očekivanja" uvijek se ističe kao glavna preporuka za čitanje – i ovog puta nije iznimka. Radnja se odvija u ranoj viktorijanskoj eri, prateći životni put dječaka Pipa. Kao siromašno dijete osuđeno na život u močvarnom Kentu, Pip odrasta u domu svoje sestre i njezinog muža. Bez jasne perspektive i suočen s kontinuiranim patnjama, Pip slučajno upoznaje djevojčicu Estelu, koja živi u bogatoj kući gospođe Hevišam. Taj susret će imati dubok uticaj na Pipove daljnje ambicije.

Pip se brzo zaljubljuje u hladnu i ravnodušnu Estelu, te odlučuje postati obrazovan i uglađen gospodin vrijedan njene ljubavi. Uskoro se u Pipovom životu pojavljuje tajanstveni dobrotvor, odlučan pružiti mu najbolje obrazovanje. No, da li su fini maniri i visoko društveni položaj zaista dovoljni da osvoje srce jedne djevojke? Sve te dinamične i složene niti možete otkriti u remek-djelu Charlesa Dickensa.

Očevi i djeca – Ivan Turgenjev

Roman "Očevi i djeca" (1862) smatra se jednim od najznačajnijih djela ruskog romansijera i dramskog pisca Ivana Turgenjeva. On je bio među prvima koji su postigli veliku popularnost u zapadnoj Europi, time doprinoseći popularizaciji ruske književnosti u tom dijelu svijeta. U ovom romanu, Turgenjev prvi put uvodi pojam nihilizma, koji je kasnije postao široko prihvaćen filozofski pravac.

"Očevi i djeca" je priča o generacijskom jazu između očeva i njihovih sinova, društvu, politici, ali iznad svega o ljubavi koja na kraju transformira svakog čovjeka. Glavni likovi su Arkadij Kirsanov i njegov slobodoumni prijatelj Evgenij Vasiljevič (Bazarov), pravi buntovnik koji odbacuje društvene norme i ograničenja. Njihovi nekonvencionalni stavovi izazivaju niz nesporazuma na imanju Kirsanovih i ističu generacijske sukobe između ruske aristokracije i novog mladalačkog radikalizma. Radnja romana proročki nagovještava potrese koji će kasnije obilježiti historiju ruskog naroda. Stoga je ovaj roman neizostavan na svakoj listi pročitanih knjiga.

Baudolino – Umberto Eco

Umberto Eco, poznati italijanski književnik, ostavio je neizbrisiv trag na svjetskoj književnoj sceni. Pored svog slavnog romana "Ime ruže", još jedno ključno djelo u njegovoj bibliografiji je istorijska epopeja "Baudolino", koja nas vodi kroz srednjovjekovnu Europu.

Radnja romana započinje u vrijeme četvrtog krstaškog pohoda, kada se Baudolino nalazi u Carigradu, prestonici Vizantijskog carstva, posljednjem čuvaru moći i slave Rima. Nakon što krstaši upadnu u grad, Baudolino spašava dvorskog historičara Nikitu Honijata od sigurne smrti i počinje mu pričati svoju nevjerovatnu priču.

Rođen kao jednostavan seljak u sjevernoj Italiji, Baudolino nije imao mnogo materijalnog bogatstva, ali je posjedovao dva velika talenta – lako je učio jezike i bio majstor laži. Sudbina mu je donijela susret sa samim Fridrikom Barbarosom u šumi, koji je bio toliko očaran Baudolinom da ga je usvojio i poslao na obrazovanje u Pariz. Tamo Baudolino dolazi u dodir sa predanjima i legendama o bajkovitim svjetovima, te odlučuje krenuti na avanturu na Istok sa svojim neustrašivim prijateljima.