Svijet književnosti

Knjige za opuštanje po preporuci Pamele Anderson

Autor: Žene.ba
Knjige za opuštanje po preporuci Pamele Anderson
Foto: Instagram

Kanadsko-američka glumica, Pamela Anderson, planetarnu popularnost stekla je zahvaljujući Playboy magazinu i hit seriji Baywatch. Iako su medijski natpisi dugi niz godina klasifikovali slavnu plavokosu glumicu u kontekstu seks simbola, dokumentarni film Pamela, a Love Story pružio nam je priliku da je upoznamo u drugačijem svjetlu.

Uslijedili su memoari Love, Pamela i razne kampanje za brendove Jacquemus, Pandora i Proenza Schouler. Samim tim, Andersonova je otvorila jedno potpuno osvježeno poglavlje u svom životu, a godinu i po dana ne prestaje da se piše o njenim aktivnostima u svijetu književnosti, ljepote i mode. Kada je riječ o privatnom životu, Pamela Anderson je strastvena zaljubljenica u prirodu. Svoje dane uglavnom provodi na prostranom imanju u društvu životinja i knjiga, a u nastavku saznajte šta čita Pamela Anderson.



Stakleno zvono – Silvija Plat

Stakleno zvono (The Bell Jar), prvi i posljednji, roman američke pjesnikinje Silvije Plat (Sylvia Plath) objavljen je 1963. godine u Velikoj Britaniji pod pseudonimom Viktorija Lukas. Iako je prvo izdanje ostalo u sjenci njenog suicida, reizdanje koje je uslijedilo nekoliko godina kasnije stavlja Silviju Plat u sam epicentar svjetske književnosti.

Godina je 1953. Glavna junakinja ovog elegičnog romana zove se Ester i upravo je pobijedila na konkursu koji je raspisala redakcija časopisa Ženski dan. Sa jedne strane, Ester Grinvud iskazuje sveopštu euforiju zbog odlaska u Njujork. Sa druge strane, uslijed depresije, ona polako klizi u nepovrat. Na vrhuncu stvaralačke moći, Platova je napisala autobiografsko remek-djelo. Nakon toga se, poput Ester, svojevoljno prepustila smrti. No, stranice Staklenog zvona obezbijedile su joj nešto najvrednije – besmrtnost. U nekoliko navrata je i Pamela Anderson navela upravo ovo književno djelo kao omiljeno. Ako ste propustili, pravo je vrijeme da pročitate kultno djelo velike američke pjesnikinje.

The One Inside

Čuveni glumac, Sam Shepard, svjetsku slavu dostigao je zahvaljujući filmu The Right Stuff. Osim bogate glumačke karijere, Shepard je ostavio neizbrisiv trag u književnim krugovima. Za života je napisao brojne drame i tri zbirke priča. Jedna od najhvaljenijih zbirki jeste upravo The One Inside. U ovom djelu uspomene zauzimaju centralno mjesto. Uz autobiografske elemente, priča prati Sama od tinejdžerskih dana do duboke starosti. Uz nesvakidašnju atmosferičnost, autor rečenicama oslikava davno prohujala vremena i time ih čuva od zaborava. S obzirom na to da je u pitanju još jedno djelo američke književnosti, saznali smo u kom se smijeru kreće čitalački senzibilitet Pamele Anderson.