Posveta gradu Mostaru

Književni prvijenac Ines Kajić: 'Krojačica' na sajmu knjiga Sarajevo

Autor: Žene.ba
Književni prvijenac Ines Kajić: 'Krojačica' na sajmu knjiga Sarajevo
Foto: Žene.ba

Ines Kajić Bubalo (1976.) rođena je i odrasla u Mostaru. Njen književni prvjenac “Krojačica” nagrađen je 2023. godine u izboru Fondacije za izdavaštvo Sarajevo/ FBiH u kategoriji nova djela domaćih autora.

Glavna tema romana u kojem autorica iskazuje svoju prvrženost rodnom gradu je tužna ljubavna priča, mostarskog pjesnika Alekse Šantiće i Anke Tomlinović. Kroz susret, dvadesetih godina prošlog stoljeća između mladog Ive Andrića, budućeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1961. godine i pjesnika Šantića u Mostaru, koji je na smrtnoj postelji, saznajemo priču o velikoj i neostvarenoj ljubavi iz mladosti. Šantić je kroz pripovijest Andriću spašava od zaborava.


Roman je objavljen na stogodišnjicu smrti Alekse Šantića, ali je ujedno i posveta gradu Mostaru, njegovim slavnim piscima i pjesnicima, kao i malim običnim ljudima koji su su disali i živjeli za grad.


Kroz roman se poput magije probija i legenda o izgradnji veličanstvenog Starog mosta u Mostaru, zaštićenog UNESCO-ovog spomenika kulture, priča o neimaru Hajrudinu, kroz koju se otkriva i tajna kako je most dobio ime.


Autorica Ines Kajić Bubalo dugi niz godina bavila se novinasrtvom na Radio Mostaru, te sarađivala sa sarajevskim magazinima “ Gracija “ i “ Business magazine.” Napisala je edukativnu slikovnicu za djecu “ EKO+LOGI+JA”, a potpisuje režiju i scenario za dokumentarni film pod nazivom “ Singnal nade ”o ratnom Studiju Mostar. Knjiga “Krojačica” biće predstavljena na štandu izdavačke kuće “ Planjax “iz Tešnja.


"Krojačica" će biti predstavljena na Sajmu knjige Sarajevo “ Moja riječ” od 17. do 22-04. 2024.