Održat će se 10. marta

Koji rekordi bi mogli biti srušeni na 96. dodjeli Oscara ?

Autor: Žene.ba
Koji rekordi bi mogli biti srušeni na 96. dodjeli Oscara ?
Foto: Oscars 2024

Ceremonija dodjele nagrada Američke filmske akademije ove godine slijedi nakon godine ispunjene događajima u svijetu filma. Osim što je obilježena kulturnim fenomenom "Barbenheimer" koji je donio istovremeno pojavljivanje dva blockbuster filma, "ružičaste" fantastične komedije Barbie i biografskog trilera Oppenheimer, štrajkovi holivudskih scenarista i glumaca su odgodili nekoliko velikih projekata, zatvarajući većinu televizijskih i filmskih produkcija na više od 100 dana. Sada se raspravlja o onome što bi mogla biti historijska noć na dodjeli Oscara.

Oppenheimer, film Christophera Nolana, predvodi s impresivnih 13 nominacija, obuhvatajući kategorije najboljeg filma, najboljeg redatelja i najboljeg glumca (Cillian Murphy).

Na drugom mjestu s 11 nominacija nalazi se The Poor Creatures od Yorgosa Lanthimosa, dok ih slijede Martin Scorsese i njegov The Flower Moon Killers s 10 nominacija, te Barbie Grete Gerwig s osam nominacija.

Lily Gladstone, iz filma ''The Flower Moon Killers'', ima priliku postati prva Indijanka nagrađena od strane Američke filmske akademije kao najbolja glumica, što bi bila historijska prekretnica. Ukoliko Sandra Hüller, koja također glumi u ''Anatomy of a Fall'' – nominiranom za najbolji film, osvoji Oscar umjesto nje, postala bi prvi glumac rođen u Njemačkoj koji je u ovoj kategoriji dobio Oscara u posljednjih 60 godina.

Emma Stone, koja je dobila dvostruku nominaciju, kako za glavnu ulogu tako i za produkciju filma ''Uboga stvorenja'', imala bi priliku postati druga žena koja osvaja Oscara i za najbolju glumicu i najbolji film za isto djelo, slično kao što je Frances McDormand postigla sa filmom ''Nomadland'' iz 2021. godine.

U međuvremenu, sa svojih 81 godinu, Scorsese bi mogao ući u historiju kao najstariji dobitnik Oscara za najboljeg režisera. Svojom desetom nominacijom u toj kategoriji postaje najnominiranijim živućim režiserom, iako je još uvijek dva puta manje nominiran od rekorda koji drži pokojni William Wyler s 12 nominacija.

Slično tome, 92-godišnji kompozitor John Williams bi mogao postati najstarija osoba koja je ikada osvojila Oscara ako dobije nagradu za najbolju originalnu muziku za ''Indiana Jones i brojčanik sudbine''.

Ako bi ''Anatomija pada'' Justine Triet, ''Zona interesa'' Jonathana Glazera ili ''Prošli životi'' Celine Song osvojili Oscara za najbolji film, to bi bilo drugi put u historiji da film koji nije na engleskom jeziku pobijedi u toj kategoriji – prvi put je to postignuto filmom ''Parazit'' južnokorejskog redatelja Bong Joon-hoa 2020. godine.

Što se tiče najvećeg broja osvojenih Oscara po jednom filmu, ''Oppenheimer'' ima potencijalno rušiti – ili izjednačiti – rekord od 11 koji trenutno drže Ben-Hur iz 1959., ''Titanic'' iz 1997. i ''Gospodar prstenova: Povratak kralja'' iz 2003. godine.

Kimmel ponovo pod voditeljskom palicom

Dodjela Oscara 2024. održat će se 10. marta u Dolby Theatreu u Hollywoodu, koji je domaćin ove ceremonije od 2002. godine. Televizijski voditelj, komičar i producent Jimmy Kimmel ponovno će biti domaćin, čime će to biti njegovo četvrto vođenje dodjele Oscara.

Kimmel je prvi put vodio dodjelu Oscara 2017. godine, kada je došlo do nesporazuma prilikom proglašenja pobjednika za najbolji film između ''La La Land'' i ''Mjesečine'', a zatim je vodio ceremonije i 2018. te 2023. godine.