Kultura & zabava

Krimić koji rastura po svjetskim top listama

Autor: Žene.ba
Krimić koji rastura po svjetskim top listama

Kako odabrati krimić kada gotovo svaki dan izlazi neki novi? Otvorili ste ovaj članak pa ste na dobrome putu da pronađete baš pravi za sebe. Volite li jezive zaplete u kojima ste zbunjeni gotovo kao glavni junaci, prvijenac "Ne budi se" (engl. “Don't Wake Up”) autorice Liz Lawler bit će savršen izbor za kraj ljeta.

Izdavač je u svojem opisu bio tajnovit: "Dr. Alex Taylor se probudi zavezana za operacijski stol. Osoba koja stoji pored nje nije njezin liječnik. Prisiljava je na izbor između dva jednako neopisiva zla.

Alex se ponovno budi neozlijeđena i nikoga ne može uvjeriti u svoju stravičnu priču. Odbačena od kolega, obitelji i svoga partnera, Alex počinje misliti da gubi razum. Sve dok ne sretne sljedeću žrtvu."

U posljednje vrijeme postaju popularni trileri koji se zbivaju u okruženju bolnica. Ovo je jedan od njih i svakako je među boljima. Zamislite samo jezu operacijske sale. Zatim se upustite u avanturu s junakinjom koja je ondje protiv svoje volje. Neće vam dugo trebati da u sobi podignete temperaturu jer vam je odjednom jako hladno. Klinički hladno.

Ovo je tip romana koji već na prvoj stranici čitatelju vrlo jasno pokazuje da će sve do samoga kraja biti izložen teroru. Nema dugog uvoda ili pretjeranog objašnjavanja, samo noga čvrsto na gasu. Iako roman broji jedva 300 stranica, svaka je iskorištena na najbolji način.

Posebna vrsta paranoje stvorena je obratom u kojem nitko ne vjeruje junakinji iako je respektabilna doktorica. Znate situaciju kad znate istinu, a svi misle da izmišljate? Takva izolacija gora je od fizičke.
Ovo je psihološki triler koji se u mnogočemu razlikuje od ostalih u žanru jer imamo psihopatskog ubojicu i mračnu atmosferu okruženu izmaglicom anestezije i jezivih operacijskih sala.

Cijelu priču upotpunjuje medicinski žargon koji joj daje autentičnost. To ne čudi, s obzirom na to da je autorica provela dvadeset godina obavljajući zahtjevan posao medicinske sestre.

Alex je sjajna junakinja koja, iako je pod ogromnim pritiskom, nikada svoj život ne stavlja ispred života drugih – baš kao prava doktorica. Budući da je uistinu dobra osoba, teško je čitati o tome koliko je iskušenja čeka na svakoj stranici – teško, ali iznimno napeto.

Jedan od originalnijih trilera ove godine i naša velika preporuka.

Index.hr