Performans

Kultura na ulice 2024: "Zašto samo 18 ulica nosi ime po ženama?"

Autor: Žene.ba
Kultura na ulice 2024: "Zašto samo 18 ulica nosi ime po ženama?"
FOTO: NPS.ba
U ponedjeljak, 16. i srijedu, 18. septembra "Kultura na ulice!" dolazi uVogošću i Ilijaš sa performansom "Tražim ulicu za svoje ime..." autora Armina Behrema, u režiji Ajle Bešić.

Prvo izvođenje je zakazano za 16. septembar u KSC Vogošća, dok će isti naslov biti izveden 18. septembra u JU KSC Ilijaš, a oba izvođenja počinju u 20 sati.

"Kroz čitanje poezije o Sarajevu postavlja se pitanje zašto samo osamnaest ulica nosi ime po ženama, odakle su stigli galebovi i zašto se u toliko pjesama o Sarajevu spominje Pariz. Autorski tim je u procesu istraživao sve one suprotnosti koje grad Sarajevo čine posebnim - od skrivene ljepote do neizbježne melanholije. Merjem Šiljak, Haris Bidžan i Irfan Ribić na sceni će oživjeti dijaloge sastavljene od stihova nekoliko pjesnika koji su pisali o Sarajevu, stvarajući mapu grada kroz poeziju", navedeno je u saopštenju NPS.

Muzičku pratnju čine violončelistica Eva Čalija i perkusionist Dario Kos.

O programu "Kultura na ulice 2024!"

"Kultura na ulice 2024!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa "Kultura na ulice 2024!" besplatan.