Večeras u Narodnom pozorištu

Magična izvedba baleta "Šeherzada" obilježava Međunarodni dan teatra

Autor: Žene.ba
Magična izvedba baleta "Šeherzada" obilježava Međunarodni dan teatra
Foto: FENA

Povodom Međunarodnog dana teatra, večeras će ljubitelji baletne umjetnosti moći uživati u igri solista i ansambla baleta kada će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti izveden baletni klasik "Posljednja noć, Šeherzada" u koreografiji i režiji Vesne Orlić, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Čuveni balet "Šeherzada" komponovao je Nikolaj Rimski – Korsakov, a u glavnim ulogama nastupit će solistica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić i Ivan Salonski.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

''Kako mi je ovaj čarobni grad ostao u sjećanju kao multikulturalni ambijent na razmeđi Istoka i Zapada, u kome se prepliću tradicionalno i moderno, vizuelna raskoš i orijentalni mirisi, simfonijska suita Šeherzada bio mi je logičan izbor i inspiracija za koreografiju u kojoj dominira svevremena priča o ljubavi, prevari, izdaji, mržnji, nasilju, osveti i smrti'', zapisala je koreografkinja baleta "Posljednja noć, Šeherzada" Vesna Orlić.

Balet "Posljednja noć, Šeherzada" ponovo je na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo, u četvrtak 4. aprila, prenosi FENA.