Kultura & zabava

Moćna priča o odrastanju i proročanstvu

Autor: Žene.ba
Moćna priča o odrastanju i proročanstvu

Šta biste učinili kada bi vam neko ponudio informaciju o tačnom datumu vaše smrti? Ne znate kako će se to dogoditi, niti gdje, ali znate tačan datum. Biste li voljeli znati? Ili biste radije živjeli u neznanju?

U sparno ljeto 1969. godine, četvero djece obitelji Gold vrućinu zatvorenog prostora zamijenit će šetnjom po njujorškim ulicama kako bi posjetili gospođu koja proriče smrt. Varya, Daniel, Klara i Simon skupili su svu ušteđevinu i zaputili se u posjet koji će obilježiti njihove živote.

Nedugo nakon kobnog posjeta, u kojem su jedno po jedno saznali datum svoje smrti, umro je njihov otac Saul. Tada su djeca prvi i posljednji puta razgovarali o zlogukom proročanstvu. Varya i Daniel podijelili su tačan datum svoje smrti, Klara samo dob u kojoj će umrijeti, a najmlađi, Simon, rekao je samo da će umrijeti mlad. Varya je imala trinaest, Daniel jedanaest godina, Klara devet, a Simon tek sedam.

Priča dalje teče kroz četiri odvojene cjeline, pratimo živote Goldovih od najmlađeg djeteta prema najstarijem, svjedoci smo odlukama koje donose znajući što znaju, gledamo živote koje su izabrali i – u konačnici – je li se proročanstvo ispunilo ili nije.

Priče su duboko povezane, uvjetuju jedna drugu, utječu jedna na drugu – baš poput braće i sestara Gold. Toliko toga sadržano je u ovoj knjizi, toliko postavljenih pitanja, toliko oprečnih odgovora…

Koliko su u sukobu vjera i praznovjerje kada je u pitanju smrt? Znamo da postoje određene religije koje slave smrt kao početak novog života, ali i one koje daju obećanje nagrade u životu nakon smrti za dobro proživljen ovozemaljski život. Što se zapravo događa nakon smrti? Je li autorica izabrala upravo židovsku obitelj kao protagoniste, znajući da je židovska vjeroispovijest jedina koja naglasak stavlja na život koji živimo, a ne na neki budući ili prošli? Kada upletemo i znanost, koja neumorno radi na produljenju životnog vijeka, jasno je da je ovdje riječ o nečemu puno većem od priče o odrastanju četvero klinaca.

Iza jednog obećavajućeg romana prekrasne naslovnice, krije se puno kompleksnije istraživanje smrti, smrtnosti i načina na koje ih mi ljudi shvaćamo. Unatoč tome jesmo li vjernici ili ne, vjerujemo li u život ili živote nakon smrti, ili smatramo da je ovaj život jedini, svi se bojimo smrti. No bojimo li se same smrti, ili samo neizvjesnosti trenutka u kojem će nastupiti?

U Besmrtnicima, Chloe Benjamin duboko je uronila u ovu, usudila bih se reći tabu temu, i oko nje isplela predivnu, osjećajnu, slojevitu obiteljsku priču. Smrt je nešto o čemu izbjegavamo razmišljati, jer za sobom nosi samo tugu, a kada ju netko spomene u razgovoru brzo mijenjamo temu u strahu da je ne bismo prizvali ako previše puta izgovorimo njezino ime.

No, što kada bismo znali dan kada će našem životu doći kraj? Bismo li ga drugačije živjeli? Bismo li se usudili više riskirati znajući da pred sobom imamo još svega nekoliko godina? Bismo li bili hrabriji u svakodnevnim dilemama, kada bismo znali da nemamo neograničeno vrijeme na ovoj planeti? Nikada nećemo saznati, jer ova knjiga čista je fikcija. Ne postoji način da saznamo kada će doći naš trenutak. I upravo zato, živimo kao da imamo sve vrijeme svijeta. Besmrtnici iz naslova priče, zapravo smo mi.

Besmrtnici su prekrasna priča o obitelji, o bratsko-sestrinskoj ljubavi, o zaštiti i rizicima, o rođenju i smrti, o načinu na koji odlučujemo tijekom života i što sve utječe na te odluke te u kolikoj mjeri. Pouka priče više je nego jasna – smrt ne možemo prevariti.

Protuotrov za smrt jest život. Živjeti život punim plućima najbolji je lijek protiv smrtnosti. Možda neće postići rezultat, ali svakako će olakšati putovanje. Ne kaže se uzalud: “Živi svaki dan kao da ti je posljednji. Jedan od njih će to i biti.” Upravo to će nas, doduše na teži način, naučiti braća i sestre Gold. Izvrstan stil i duboka osjećajnost, ovu knjigu čine posebnim iskustvom – onim koje se pamti.

Index.hr