Ashley Madison

Na Netflixu je najgledaniji dokumentarac o platformi za ljude koji u braku traže aferu

Autor: Žene.ba
Na Netflixu je najgledaniji dokumentarac o platformi za  ljude koji u braku traže aferu
Foto: Netflix

Online platforma Ashley Madison promoviše preljub sa sloganom "Život je kratak. Imaj aferu." Iako je nevjerovatno, ova stranica i dalje postoji i ima milione korisnika, a nova Netflixova dokumentarna serija Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal kroz tri epizode prati upravo to. 

Ashley Madison trenutno je jedan od najpopularnijih naslova na Netflixu, pružajući uvid u njeno osnivanje 2002. godine, intervjue s korisnicima te kontroverzno hakovanje 2015. godine koje je izložilo identitete korisnika. To curenje podataka prouzrokovalo je razvod brakova i ozbiljne posljedice za mnoge korisnike. Od svog početka, Ashley Madison je bila kritikovana zbog profita od nevjerstva i promocije preljuba. Korisnicima je obećavala diskreciju i tajnost, tvrdeći da njihovi partneri nikada neće saznati za njihove aktivnosti - sve dok njihovi identiteti nisu otkriveni javno.

Skandal

Anonimni hakeri, koji su se nazvali The Impact Team, zaprijetili su da će razotkriti korisničke podatke i nevjerničke aktivnosti kompanije ako se Ashley Madison ne ugasi. U julu 2015., oni su ispunili svoje prijetnje, objavivši lične informacije više od 30 miliona korisnika na internetu, uključujući imena, adrese, brojeve kreditnih kartica i seksualne preference. Među poznatima koji su bili izloženi u ovom skandalu bili su reality zvijezda John Duggar, bivši guverner Eliot Spitzer i YouTuber Sam Raden, poznat po svojim videima sa suprugom Nijom, gdje su dijelili svoja kršćanska uvjerenja i "savšen brak".

Netflixova dokumentarna serija ne samo da istražuje ovaj skandal, već dublje zagleda u veze, brakove i koncept monogamije. Pokušava razumjeti zašto ljudi posežu za stranicom poput Ashley Madison i zašto rizikuju svoje brakove. Šta se to događa u njihovim brakovima što ih dovodi do preljuba? Serija ne osuđuje, već nastoji razumjeti.