Danas stiže u kina

Najnoviji dio filma Dune već sada nosi epitet najviše ocijenjenog filma u historiji

Autor: Žene.ba
Najnoviji dio filma Dune već sada nosi epitet najviše ocijenjenog filma u historiji
Foto: Dune: Part 2

Danas stiže u kina dugoočekivani drugi dio popularnog znanstveno-fantastičnog filma Dune. Nakon što je prvi dio, objavljen 2021. godine, uspješno vratio publiku u kina nakon pandemije, svi su s nestrpljenjem iščekivali nastavak. Iako je prvotni plan bio izdati ga u novemru prošle godine, premijera je odgođena zbog štrajka u Hollywoodu. Nakon strpljivog iščekivanja, Dune: Part Two konačno je dostupan u kinima, a već sada je najviše ocijenjen film na IMDb-u u historiji.

Najveća ocjena u historiji

Oni koji su imali priliku vidjeti film prije službene kino premijere opisuju ga kao najbolji naučno-fantastični film u historiji. Velika uzbuđenost oko filma postavlja pitanje hoće li ta očekivanja eventualno naštetiti njegovom dojmu. No, neosporna je činjenica da je Dune: Part Two trenutno najviše ocijenjen film na IMDb-u svih vremena, s nevjerovatnom ocjenom od 9.4. Time je nadmašio dosadašnjeg rekordera - The Shawshank Redemption, koji je dugo držao tu titulu s ocjenom 9.3. Ono što dodatno oduševljava i povećava očekivanja za film jest da se danas počinje prikazivati u kinima.

Važno je napomenuti da su jedini filmovi koji su u tako kratkom vremenu postigli visoke ocjene na IMDb-u bili Avengers: Endgame i Avatar.

Zašto ima toliko visoku ocjenu ?

Drugim dijelom Dunea s ocjenom na IMDb-u, koja ga stavlja u društvo klasika poput Shawshanka, The Godfathera i The Dark Knighta, postavlja ga među najviše ocijenjene filmove s ocjenama preko 9. Iako je prvi Dune na blagajnama zaradio "samo" 400 milijuna eura u uporedbi s velikim hitovima poput Avengersa i Avatara, iznimno je dobro prošao kod publike i kritičara, osvojivši čak šest Oscara. Recenzije za Dune: Part Two na IMDb-u svjedoče o impresivnom skoku, s niti jednom ocjenom ispod devet.

Očekuje se da će ovo postignuće rezultirati značajnim zaradama na kinoblagajnama, vjerovatno obaranjem rekorda. No, pravo će se vidjeti kako će se ocjene razvijati tokom vremena i nakon što film bude dostupan publici nekoliko tjedana.

Hoće li Dune: Part Two zadržati titulu najviše ocijenjenog filma na IMDb-u dugoročno ili će doći do promjena? To ostaje za vidjeti.