Ceremonija 10. marta

Napetost raste: Ko bi mogao biti dobitnik ovogodišnjeg Oscara ?

Autor: Žene.ba
Napetost raste: Ko bi mogao biti dobitnik ovogodišnjeg Oscara ?
Foto: X

U nedjelju, 10. marta, svjetla Hollywooda usmijerena su ka 96. dodjeli Oscara, a film 'Oppenheimer' dominira listom s najviše nominacija. Svi znaju da je ovo ostvarenje neprikosnoveno u nizu kategorija, te se očekuje da će se proglasiti pobjednikom s lakoćom.

Predviđanje dobitnika Oscara putem matematike može zvučati kao precizna metoda, no u svijetu filma malo toga podliježe čistoj nauci. Umjesto toga, umjetnički dojam i trenutna politika koja vlada Akademijom igraju ključnu ulogu. To nam daje najjasniju sliku o tome kako trenutno stoje pojedini kandidati u svojim kategorijama, dok se filmovi i izvedbe ocjenjuju ne samo na temelju tehničkih aspekata već i na osnovu trenutnih društvenih i kulturnih uticaja unutar filmske industrije.

Već 13 godina, Ben Zaumer, strastveni filmofil, posvećuje se složenim matematičkim izračunima kako bi predvidio šanse nominovanih kandidata za osvajanje Oscara. Njegova stručnost se očituje ne samo u ljubavi prema filmu već i u analizi detaljnih matematičkih modela, a istu praksu primijenio je i uoči nedjeljne dodjele ovih prestižnih nagrada.

Najbolji film: ''Oppenheimer''

Autor knjige "Oscarmetrics: The Math Behind the Biggest Night in Hollywood" koristi matematički pristup kako bi došao do zaključka da je film 'Oppenheimer', sa čak 13 nominacija, gotovo neizbježan kao pobjednik u kategoriji najboljeg dugometražnog filma.

Ova historijska drama smještena u doba Drugog svjetskog rata i izrade atomske bombe, koja je na kraju i okončala rat, duboko je impresionirala kako publiku, tako i kritičare. Prema matematičkim izračunima, 'Oppenheimer' se može pohvaliti s impozantnih 78 posto šanse za osvajanje najprestižnijeg Oskara.

Iako je obarao sve rekorde gledanosti, te ostvario osjetan utjecaj na brojne sfere u društvu, film 'Barbie' nije prepoznat u Akademiji te je propustila nominirati Margot Robbie u kategoriji najbolje glumice, a Greta Gerwig izostavljena je s liste kandidata za najbolju redateljicu.

  • Oppenheimer - 78,4 posto
  • Poor Things - 4,6 posto
  • Killers of the Flower Moon - 3,9 posto
  • Anatomy of a Fall - 3,4 posto
  • The Holdovers - 3,2 posto
  • Barbie - 1,6 posto
  • The Zone of Interest - 1,6 posto
  • American Fiction - 1,4 posto
  • Maestro - 1,0 posto
  • Past Lives - 0,9 posto

Najbolji redatelj: Christopher Nolan

Izostanak Grete Gerwig s ove liste izazvao je burne reakcije u javnosti, a zvijezde filma oštro su osudile Akademiju zbog toga, kako su nazvali, "propusta".

"Uistinu je razočaravajuće da nisu nominirane. Greta je učinila sve što režiser treba učiniti da zasluži takvo priznanje. Stvorila je taj svijet, pretvarajući nešto što nije imalo inherentnu vrijednost za većinu ljudi u globalni fenomen. Razočaravajuće je ne vidjeti je na ovom popisu", izjavila je America Ferrera u intervjuu za Variety, izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog izostanka Gerwig s liste nominacija. Ryan Gosling je bio još izraženiji u svojoj kritici:

''Nema Kena bez Barbie, kao što nema ni filma o Barbie bez Grete Gerwig i Margot Robbie, dvije osobe koje su najzaslužnije za ovaj globalno proslavljeni film koji stvara historiju. Reći da sam razočaran time što nisu nominovane u svojim kategorijama bilo bi preblago.''

Pobjedu će, prema svemu sudeći, odnijeti Christopher Nolan te je 'uništio' konkurenciju svojim remek-djelom.

  • Christopher Nolan, Oppenheimer - 70,1 posto
  • Justine Triet, Anatomy of a Fall - 8,5 posto
  • Yorgos Lanthimos, Poor Things - 8,0 posto
  • Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon - 7,3 posto
  • Jonathan Glazer, The Zone of Interest - 6,0 posto

Najbolji glumac: Cillian Murphy

U kategoriji najboljeg glumca, nema previše iznenađenja s obzirom da je na vrhu očekivano Cillian Murphy zbog maestralne izvedbe u filmu 'Oppenheimer'. Iza njega se nalazi Paul Giamatti iz 'The Holdovers' i Bradley Cooper, koji je nominovan za ulogu kompozitora Leonarda Bernsteina u filmu 'Maestro', koji je istovremeno i režirao.

Najbolja glumica: Lily Gladstone

Za razliku od konkurencije za najboljeg glavnog glumca, utrka za Zlatni kipić u kategoriji najbolje ženske glumice znatno je neizvjesnija. U tjesnoj borbi za naklonost Akademije nalaze se Lily Gladstone i Emma Stone. Gotovo nepoznata glumica dostigla je vrhunac karijere ulogom Indijanke Mollie Kyle u filmu Martina Scorsesea, 'Ubojice cvjetnog mjeseca', dok je Stone zasijala u drami 'Uboga stvorenja' u ulozi Belle Baxter.

Najbolji sporedni glumac: Robert Downey Jr.

Prema trenutnim prognozama, i u kategoriji najboljeg sporednog glumca Oscar izgleda kao da će završiti u rukama tima filma 'Oppenheimer', odnosno Roberta Downeyja Jr.-a, koji je potpuno oživio svoju karijeru ulogom ozloglašenog Lewisa Straussa. Downey Jr. predvodi listu s impresivnih 90 posto šanse za pobjedu, ostavljajući daleko iza sebe velikog Roberta De Nira, ali i Ryana Goslinga, čiji je izuzetno zapažen nastup u filmu 'Barbie' ipak ostao u sjenci.

Ova nominacija za Roberta Downeyja Jr.-a stiže 31 godinu nakon što je prvi put bio nominovan za ulogu u filmu 'Chaplin', no do sada još uvijek nije osvojio Oskara. Hoće li 2024. godina biti njegova sreća? Ostaje nam da vidimo.

Najbolja sporedna glumica: Da’Vine Joy Randolph

I u ovoj kategoriji sve je jasno, barem ako je vjerovati matematici. Oscara za najbolju sporednu glumicu gotovo sigurno će dobiti Da'Vine Joy Randolph za ulogu ožalošćene majke u filmu 'The Holdovers'. O koliko se dobroj izvedbi radi, najbolje govori podatak prema kojem pored nje čak ni sjajna Emily Blunt nije imala nikakve šanse.