Preporuka poznatih

Natalie Portman podijelila na Instagramu koje zanimljive knjige čita

Autor: Žene.ba
Natalie Portman podijelila na Instagramu koje zanimljive knjige  čita
Foto: Instagram

Slavna glumica iz Hollywooda, Natalie Portman, redovno dijeli fotografije knjiga koje je pročitala putem svog Instagram profila. Kao jedna od prvih, zajedno s Reese Witherspoon, osnovala je književni klub, pružajući jedinstvene preporuke za čitanje svojim obožavateljima. Osim toga, Portman se okušala kao spisateljica za najmlađe čitatelje, a njezine basne prevedene su na mnoge jezike.

U okviru Natalie's Book Cluba, otkrivamo širok spektar žanrova i različitih književnih formi - od poezije, preko kratkih priča, pa sve do savremenih romana.

Djevojka, žena, drugo – Bernardin Evaristo

Natalie Portman je pokrenula svoj Natalie’s Book Club uz roman "Djevojka, žena, drugo" autorice Bernardine Evaristo, koja je istaknuta suvremena britanska književnica i aktivistica za ljudska prava. Ova knjiga predstavlja spoj priča dvanaest žena različitih boja kože, dobi, obrazovanja, društvenog statusa i seksualne orijentacije, čije se životne putanje ukrštaju u Londonu. Kroz četiri povezana poglavlja otkrivamo ključne trenutke u životima svake od njih. "Djevojka, žena, drugo" nagrađen je Bukerovom nagradom 2019. godine te je dočekan s izvrsnim kritikama zbog svog obrađivanja tema poput rasizma, feminizma, spolne orijentacije, te klasnih i rodnih nejednakosti.

Grudi i jaja – Mieko Kavakami

Na listi slavne glumice Natalie Portman našao se i nagrađivani roman vodeće japanske književnice Mieko Kawakami. Radnja romana usredotočuje se na tri žene - Natsuko, njenu stariju sestru Makiko i tinejdžerku Midoriko. Tokom osam godina, ove tri protagonistice vode čitatelje kroz svijet žena koje se neprestano bore protiv nametnutih normi patrijarhalnog društva.

Radnja romana započinje epizodom u tokijskom predgrađu, gdje Natsuko pokušava razgovarati sa svojom starijom sestrom Makiko zbog njezine opsesije estetskim operacijama. U isto vrijeme upoznajemo i Midoriko, tinejdžerku koja je zbog stresnog okruženja prestala govoriti i komunicira samo putem dnevničkih zapisa.

Nekoliko godina kasnije ponovno susrećemo Natsuko, koja je postala priznata spisateljica. Ona čitateljima otkriva mnoge detalje iz svog života, uključujući i svoju odluku da postane majka uz pomoć doniranog sjemena.

Prijatelj – Sigrid Nunjez

Natalie Portman često ističe Sigrid Nunez kao omiljenu autoricu, a jedan od njenih najpopularnijih romana je "Prijatelj", koji je dostupan i na srpskom jeziku. Ovo književno djelo na slikovit i poetičan način priča dirljivu priču o jedinstvenom prijateljstvu, gubitku i ljubavi.

Radnja započinje nakon neočekivanog gubitka najboljeg prijatelja i mentora glavne junakinje, spisateljice. Ona dobija zadatak da čuva njegovog psa Apolona, ogromnog starog mužjaka njemačke doge kojeg niko ne želi. Kroz vrijeme, između njih se razvija posebna veza - Apolon pruža neku vrstu utehe spisateljici, dok ona pokušava ublažiti njegovu tužnu patnju za izgubljenim vlasnikom.

Svaki lik na svoj način nosi se s tugom, a kroz jedinstvene životne okolnosti koje spajaju protagoniste, autorka ističe najiskrenija osjećanja i podsjeća nas zašto je prijateljstvo važno za svakoga od nas.