O prvoj bebi iz epruvete

Netflixov film "Joy" je okupio izvanrednu glumačku ekipu

Autor: Žene.ba
Netflixov film "Joy" je okupio izvanrednu glumačku ekipu
Foto: X

IVF" je revolucionaran medicinski postupak koji je promijenio živote mnogim ženama. U posljednjih 20 godina stopa uspješnosti medicinski potpomognute oplodnje se utrostručila, pružajući nadu brojnim obiteljima. Ovaj postupak predstavlja ključnu fazu u putu do roditeljstva za mnoge parove, zbog čega je izuzetno inspirativno što Netflix snima film posvećen tome. Film "Joy", koji je napisao Jack Thorne, scenarist filma "Enola Holmes", a režirao Ben Taylor iz serije "Spolni odgoj", istražuje ovu temu. Radnja će se protezati od 1968. do 1978. godine, obuhvatajući važne medicinske prekretnice u putu prema začeću i rođenju "bebe iz epruvete".

Prema Netflixovom sinopsisu, film će pratiti tri „pionira“ - mladu medicinsku sestru, vizionarskog znanstvenika i opstetričara, ginekologa i hirurga - koji se suočavaju s otporom u svom radu u stvaranju prve „bebe iz epruvete“ na svijetu, Louise Joy Brown.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Netflix UK & Ireland (@netflixuk)

Na temelju istinite priče

Film prati Jean Purdy, Roberta Edwardsa i Patricka Steptoea, tri pionira u reproduktivnoj medicini koji su igrali ključnu ulogu u razvoju prve "bebe iz epruvete", Louise Joy Brown, rođene 25. jula 1978. godine. Taj događaj se opisuje kao jedan od najznačajnijih medicinskih dostignuća 20. stoljeća. Robert Edwards je čak 2010. godine nagrađen Nobelovom nagradom za fiziologiju i medicinu za svoj doprinos.

Glumačka postava filma

Thomasin McKenzie će glumiti medicinsku sestru i embriologinju Jean Purdy, James Norton će glumiti naučnika Roberta Edwardsa, a Bill Nighy će glumiti hirurga, Patricka Steptoea. Charlie Murphy, Rish Shah, Cecily Cleeve i Eoin Duffy također će glumiti u filmu.

Scenarist Jack Throne i redatelj Ben Taylor progovorili su o uticaju svojih ličnih iskustava procesa IVF-a i o tome kakva je čast bila prikazati njegovu kreaciju na platnu. ''Doživotni sam obožavatelj Jacka Thornea i bilo je veliko uzbuđenje raditi s njim i Rachel na mom prvom igranom filmu'', rekao je Taylor.

''Kao ponosnom ocu dvojice dječaka koje je omogućila IVF, ovo mi je priča izuzetno bliska srcu. Čast je oživjeti putovanje ovog herojskog trija, čije je djelo koje je promijenilo svijet postignuto uz nezamislivo protivljenje. Thomasin, James i Bill – zajedno s ostatkom glumačke postave – sjajni su. Drago mi je što su mi Pathe, Wildgaze i Netflix povjerili ovu briljantnu priču.'' Jack je također otvorio priču o IVF putovanju njega i njegove partnerice te o nevjerovatnoj priči o Joy.

''Rachel i meni je trebalo sedam rundi IVF-a da dobijemo Elliotta, pa sam, kad se pokazala prilika da ispričam priču o pionirima, iskoristio sam je'', rekao je.

''Što smo više otkrivali, to smo više bili začuđeni smjelošću znanosti i nedostatkom podrške znanstvene zajednice. To je nevjerovatna priča. Rad na ovom filmu, s našom nevjerovatnom glumačkom postavom, divnim režiserom Benom i briljantnim producentima Netflixa, bio je užitak.''