Traži 50 miliona dolara

Netflixu prijeti tužba: Žena prema kojoj je nastao "Baby Reindeer" tvrdi da joj je život uništen

Autor: Žene.ba
Netflixu prijeti tužba: Žena prema kojoj je nastao "Baby Reindeer" tvrdi da joj je život uništen
Foto: Instagram

Iako je prošlo neko vrijeme od početka prikazivanja kontroverzne serije "Baby Reindeer", interes javnosti za nju i dalje traje, a sada čak i Netflixu, platformi na kojoj je emitirana, prijeti ozbiljna pravna tužba.

Fiona Harvey, koja tvrdi da je bila inspiracija za dramu o uhođenju, tuži popularnu platformu za streaming i traži više od 50 miliona dolara. Ona osporava prikaz svog lika, Marthe, u seriji, tvrdeći da se njen život temelji na njenom vlastitom iskustvu te poriče da je ikad bila u zatvoru ili na sudu, kako je prikazano u seriji.

Harvey također tvrdi da je Netflix omogućio gledaocima da je pronađu u stvarnom životu te da se suočava sa zlostavljanjem zbog pravnih dokumenata koje je objavio TMZ. U seriji je Martha prikazana kao vrebačicu koja uhodi i neprestano maltretira protagonistu Donnyja, kojeg glumi Richard Gadd, a koji je seriju kreirao prema autobiografskoj priči.

Prema pisanju Daily Maila, Fiona navodi da je bombardovana mržnjom iz cijelog svijeta zbog toga kako je Martha prikazana, da nikada nije uhodila Richarda, da ga nije seksualno napastovala, niti je ikada bila osuđivana za uhođenje te smatra da je Netflix naveo gledaoce da povjeruju da su se izmišljeni elementi serije doista dogodili. Kao rezultat svega toga, između ostalog tuži seriju za klevetu, nemar, namjerno nanošenje emocionalne boli i kršenje prava na publicitet i traži više od 50 miliona dolara odštete.

Prethodno je ekskluzivno za Daily Mail otkriveno da je Richard, koji dakle glumi samog sebe, rekao tvorcima Clerkenwell Filmsa da njegova uhoditeljica nikada nije bila kazneno osuđena, što bi značilo da je serija bila fikcionalizovana dramatizacija, iako se emitira uz navod da je riječ o istinitoj priči. Prethodno je rekao i da je Marthin identitet bio tako dobro prikriven da se ne bi sama prepoznala, ali vješti internetski "detektivi" brzo su identificirali Fionu kao Marthu koju u seriji glumi Jessica Gunning. U jednom od prethodnih intervjua, Richard je rekao da je njegova mučna životna situacija riješena, ali nije objasnio kako tačno, a Fiona je u intervjuu s Piersom Morganom odbacila njegove optužbe o uhođenju iako je priznala da ga je nekoliko puta sreo u Camdenu, odnosno u sjevernom Londonu.