važna tema

Novi film s Demi Moore istražuje status žena koje gube vrijednost starenjem

Autor: Žene.ba
Novi film s Demi Moore istražuje status žena koje gube vrijednost starenjem
Foto: IMDb

Jedan od najočekivanijih naslova koji se izdvaja iz gomile je „The Substance“ s Demi Moore u glavnoj ulozi. Nakon premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, film je uspio očarati publiku i kritičare.

„The Substance“ je horor koji prati priču o Elizabeth Sparkle (Demi Moore), nekadašnjoj zvijezdi fitness TV emisije, koja se suočava s problemima zbog svog starenja. Kada je njezin producent Harvey (Dennis Quaid) otpusti zbog njezine dobi, Elizabeth u očaju posegne za novom drogom s crnog tržišta – „supstancijom“. Tajanstveni laboratorij nudi joj tu tvar koja je u stanju transformisati je u mlađu verziju sebe, Sue (Margaret Qualley). Međutim, postoje pravila: mora provesti jednu sedmicu u tijelu Elizabeth, a drugi u tijelu Sue. No, kao što to obično biva, postoji cijena koju treba platiti.

Redateljica i glumačka ekipa

Film je režirala i napisala Coralie Fargeat, koja je nakon premijere u Cannesu dobila pohvale za feminističku poruku filma, nazivajući ga instantnim klasikom. Demi Moore je po prvi put predstavljala film na Cannesu, a reakcije kritike sugerišu da bi mogla biti u igri za nominaciju za Oscara za najbolju glumicu. Margaret Qualley, koja nastavlja svoj niz uloga u „čudnim“ projektima, uključujući „Poor Things“, također će se pojaviti u nadolazećem filmu Yorgosa Lanthimosa „Kinds of Kindness“.

Tematski fokus

„The Substance“ istražuje teme starenja i društvenih normi prema ženama, posebno onima iz Hollywooda. Film se bavi pitanjem kako se žene, pogotovo poznate, često odbacuju kada starenje postane vidljivo, a njihova vrijednost se stavlja u pitanje. Plastične operacije i tretmani koje mnoge zvijezde poduzimaju kako bi očuvale mladost često su predmet ismijavanja, a film pruža snažan društveni komentar na ovu problematiku.

Kritičari hvale „The Substance“ zbog svoje jedinstvene kombinacije živopisnog dizajna seta, likova, ekscesa, golotinje, ali i osjećaja samoće i straha. Film predstavlja osvježavajuću alternativu prema konvencionalnim superhero filmovima i remakeovima, nudeći novo, strašno i uzbudljivo iskustvo.