Kultura & zabava

Opći rat zbog 'Igre prijestolja': Jedni bi nanovo pisali cijelu osmu sezonu

Autor: Žene.ba

U nedjelju će se na HBO-u prikazati posljednja epizoda megapopularne serije 'Igra prijestolja', a reakcije na finalnu, osmu sezonu prilično su snažne, od vrlo negativnih, koje idu do toga da dio obožavatelja sage potpisuje peticiju da se čitava sezona ponovno snimi, do vrlo pozitivnih, poput komentara da je prošlotjedna, peta epizoda, 'Zvona' ('The Bells'), bila najbolja dosad, i to ne samo u kontekstu 'Igre prijestolja', nego na televiziji uopće.

'Zima je zaista stigla u 'Igru prijestolja'. Posljednja joj sezona dobiva prilično hladne reakcije', piše BBC, osvrćući se na to da je više od 750 hiljada nezadovoljnih fanova serije u zadnjih nekoliko dana potpisalo peticiju kojom od HBO-a traži da ponovno snimi osmu, finalnu sezonu. Ljuti su na autore Davida Benioffa i D. B. Weissa, za koje tvrde da su izmasakrirali priču i pojedine ključne likove te žele da posljednje nastavke voljene sage napišu pisci koji su 'sposobni'.

'David Benioff i D.B. Weiss pokazali su se potpuno nesposobnim piscima u situaciji kada više nemaju izvornog materijala (knjiga prema kojima je serija nastala). Serijal zaslužuje finalnu sezonu koja ima smisla', navode pokretači peticije koju je dosad potpisalo 768.868 ljudi.

Radnjom smještena na izmišljene kontinente Westerosa i Essosa, 'Igra prijestolja', počela se prikazivati u aprilu 2011. i adaptacija je književnog serijala 'Pjesma leda i vatre' Georgea R.R. Martina, čiji se prvi dio zove 'Igra prijestolja'.

Serija 'Igra prijestolja'

Prva sezona vjerna je prvoj knjizi, ali sve kasnije razlikuju se u odnosu na svoje književne predloške. Prema Benioffu, Weiss i on slijedili su mapu koju je pred njih stavio Martin, ali nisu smatrali da je 'nužno prikazati apsolutno svaki detalj knjige na malom ekranu'. Posljednji dio sage Martin je napisao 2011., 'Ples zmajeva', kojemu su prethodile spomenuta 'Igra prijestolja', 1996., Sraz kraljeva', 1999., 'Oluja mačeva', 2000. i 'Gozba vrana', 2005. Benioff i Weiss tih su se materijala držali do pete sezone, u kojoj počinju uključivati i originalni materijal te dijelove iz još neobjavljena dva Martinova romana, 'Vjetrovi zime' i 'San o proljeću'.

Upravo zato pojedinim se obožavateljima serije čini kako su posljednji nastavci (ponekima i posljednje dvije pa i tri sezone) lošije kvalitete. Osobito se za finalnih pet epizoda čuju komentari kako je radnja pretjerano ubrzana, bez ikakvog poštovanja prema originalnom autoru, ali i likovima, koji su se pred očima fanova gradili posljednjih osam godina da bi sada, na kraju, 'sve otišlo kvragu', citira BBC neke od potpisnika peticije.

D. B. Weiss i David Benioff

D. B. Weiss i David Benioff Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Luke Holland iz Guardiana, s druge strane, na lavinu negativnih kritika, poručuje: 'Prestanite cjepidlačiti! Ova sezona 'Igre prijestolja' je čudesna'.

'Neki mirno prigovaraju zbog nedosljednosti u radnji. Drugi kukaju kako je peta epizoda - ili cijela dosadašnja sezona - retroaktivno uništila čitavu seriju jer se baš i ne slažu s time kako su se neke stvari odigrale. Većina komentara negdje je između te propituju izbore autora Davida Benioffa i D.B. Weissa. Izrazi poput 'karakterizacija likova' i 'deus ex machina' već su se izlizali. Javio se neočekivano velik broj stručnjaka za vojnu historiju, taktike i zmajeve. U međuvremenu, pojavila se i ta peticija. A u pozadini, čuju se šapati svih onih koji su mislili da je peta epizoda bila zapravo prilično dobra. Štoviše, izvrsna. Ti su ljudi, ljubitelji Igre prijestolja kao i svi ostali, ostali u čudu, pitajući se jesu li gledali istu seriju kao i oni koji su bijesni zbog njenog raspleta', piše Holland dodajući da mu je epizoda vrlo vjerojatno vizualno najraskošniji trenutak u historiji televizije.

https://www.youtube.com/watch?v=F1fqet9V494

Priznaje da su neki dijelovi priče ubrzani i da bi bilo sjajno da se više scena (pa čak i epizoda) posvetilo razvoju određenih dijelova priče, ali napominje da su se svih bitnih tačaka Benioff i Weiss dotaknuli negdje putem, makar kratko i da su 'Zvona' na koncu poslužila kao krešendo svih dijelova sage koji su se kroz sezone ispreplitali i sada dolaze svome vrhuncu.

'Osma sezona ima herkulovski zadatak, spojiti sve te brojne likove i zaplete i povezati ih tako da se očuva unutarnja logika serije. To što se u tome uspjelo bez detaljnih nacrta Georgea R.R. Martina graniči s čudom i čini većinu kritika na račun Benioffa i Weissa prilično nepravednim', piše Holland.

https://www.youtube.com/watch?v=qyBPzUe3hNI

'Rat u svima budi neprijatelja. Nema pobjednika, samo onih koji su preživjeli. Pravi neprijatelj je ljudska slabost. 'Zvona' su vrhunsi iznijela ove teme, a to su i teme same 'Igre prijestolja'. Ovo nikad nije bila serija koja obožavateljima daje ono što žele jer im nikad nije davala ni likove koje žele. Međutim, ona im daje ono što im treba. 'Ako mislite da će ovo imati sretan završetak', rekao je Ramsay Bolton u trećoj sezoni, 'onda niste dobro pratili radnju'', podsjeća Holland i dodaje:

'Ko god na kraju zasjeo na Željezni tron, to vjerojatno neće biti ona ili onaj koju/kome ste se nadali. Nije li u tome oduvijek i bila poanta?'

Finalna epizoda prikazuje se u nedjelju i trajat će 80 minuta. Osim što su je napisali, David Benioff i D.B. Weiss su je i režirali, što im je bio prvi put otkako snimaju seriju. Vode se i kao pisci posljednje četiri epizode serije, a ranije ove godine rekli su kako je jednostavno nemoguće imati kraj koji će zadovoljiti sve fanove. Upravo zato njih dvojica će u trenutku kad krene prikazivanje šeste epizode biti negdje daleko od svih.

'Namjeravam biti pijan i vrlo daleko od interneta', rekao je Benioff.

'Bit ćemo na nepoznatoj lokaciji, isključenih mobitela, ali s otvorenim brojnim bocama alkohola', dodao je Weiss. 'U nekom trenutku, ako i kada bude sigurno da opet izađemo, neko će nam podnijeti kratak izvještaj što se dogodilo bez da sami moramo kroz to prolaziti.'

Ipak, s 'Igrom prijestolja' neće se samo tako završiti. HBO je već najavio dvosatni dokumentarac 'The Last Watch', koji će se prikazati 26. maja i pokazati što je ekipa prošla snimajući veliko finale. Režiju potpisuje Jeanie Finlay.

https://www.youtube.com/watch?v=3Vs5wYHyANs

U oktobru 2018. HBO je objavio i da će 'Igra prijestolja' dobiti spin-off seriju čija se radnja odvija hiljadama godina prije Jona Snowa, Daenerys Targaryen i Cersei Lannister. Potpisuju je britanska scenaristica Jane Goldman i sam George R.R. Martin, a za režiju je zadužena S.J. Clarkson. Radni naslov je 'Bloodmoon', a na ekrane će, kako sada stvari stoje, tek 2020., ako i tada, piše Telegraph.

Jedna od ključnih uloga pripala je Naomi Watts, a to ko će biti još je obavijeno velom tajne, mada fanovi nagađaju da bi mogla biti Nissa Nissa, supruga Azora Ahaia, legendarnog heroja koji je svijet već jednom spasio od Bijelih šetača tako što je mač zabio u srce svoje voljene.

tportal.hr