Prestižna ceremonija

Oscars 2025: Novi pravilnik mijenja dinamiku najprestižnije filmske ceremonije

Autor: Žene.ba
Oscars 2025:  Novi pravilnik mijenja dinamiku najprestižnije filmske ceremonije
Foto: Oscar 2024

Ceremonija dodjele Oskara 2025. će doživjeti promjene - Akademija uvodi nova pravila. Iako je sljedeća dodjela zakazana za 2. mart 2025., pripreme Akademije kreću mnogo ranije. Stoga su objavljena nova pravila koja će se primjenjivati od naredne godine, na 97. dodjeli nagrada. Od izmjena u kategorijama do ograničenja broja nagrada, sve do novih zahtjeva koje film mora ispuniti da bi bio nominiran, donosimo pregled novih pravila za Oskare.

Mnoge promjene koje uvodi Akademija su zapravo povratak na podešavanja iz vremena prije pandemije. Pandemija koronavirusa je izazvala značajne izmjene u dodijeli nagrada - od same prezentacije ceremonije do kategorija i pravila koja ih regulišu. Najznačajnija promijena će se desiti u kategoriji Najbolja originalna muzika za film.

View this post on Instagram

A post shared by The Academy (@theacademy)

Od sljedeće godine, do tri kompozitora će moći da dobiju sopstvene Zlatne statue - za razliku od jedne koja je ranije bila dodeljivana cijelom timu muzičara. Ovo će biti primijenjeno u slučajevima kada je uložen podjednak trud više kompozitora u stvaranju muzike za film. Na primjer, filmovi Everything Everywhere All at Once i animirani film Soul su nagrađeni jednom statuom za grupu kompozitora 2023. godine. Od 2025. godine, u takvim slučajevima, svi učesnici će biti nagrađeni pojedinačno. Također, u uži izbor za Najbolju originalnu pjesmu će sada biti uključeno 20, umesto prethodnih 15 pjesama.

Kada je u pitanju scenario, članovi Akademije će tražiti da imaju pristup završenom scenariju, za razliku od dosadašnje prakse koja je dozvoljavala takmičenje i nedovršenih scenarija. Ova nova praksa zahtjeva da scenario bude potpuno finalizovan prije nego što može biti uzet u obzir za nagradu.

Takođe, što se tiče animiranih filmova, više neće biti podijeljeni u kategorije Najboljih stranih i Najboljih (u globalu). Sada, ako nominovani animirani film ispuni sve uslove, može se takmičiti u glavnoj kategoriji, bez obzira na to da li je nastao u stranoj ili domaćoj (američkoj) produkciji. Ovo otvara vrata za veću konkurenciju i raznolikost u ovoj prestižnoj kategoriji.

Još je nekoliko novina koje nas očekuju na dodjeli Oskara 2025. godine. Naime, drive-in bioskopi bili su popularan izbor za filmofile tokom pandemije – i distribucija u tim kinima računala se kao distribucija u bilo kojem  kinu. To više neće biti slučaj – drive-in kina sada će biti izuzetak i svaka karta prodata u istima neće se računati kao prodata, ako se Akademija pita.

Da bi film mogao da osvoji Glavnu nagradu, odnosno onu u kategoriji Best Picture, mora biti na bioskopskom repertoaru u sljedećem redoslijedu. Sedam dana prikazivanja na šest priznatih američkih lokacija, kao i deset (uzastopnih ili ne) dana prikazivanja u kinima 45 dana nakon premijere. Što se priznatih američkih lokacija tiče, one su sljedeće. Okrug Los Anđelesa, grad Njujork, Zalivska oblast San Franciska, Čikago, Atlanta i (sada dodata) Dallas-Fort Worth regija u Teksasu.

Filmovi koji se premijerno prikazuju u drugoj polovini godine moraju završiti sa kino-projekcijama do 24. januara 2025. Radujemo se novim filmovima, koji će po svemu sudeći dolaziti brže. Nova pravila Akademije ubrzale su proces koji je bio usporen zbog pandemije (i SAG-AFTRA štrajka). Nećemo biti iznenađeni ako odjednom shvatimo da smo u bioskopima više nego prije.