Mali Versailles

Otkrijte čaroliju rimskog dragulja: Galerija koja očarava

Autor: Žene.ba
Otkrijte čaroliju rimskog dragulja: Galerija koja očarava
Foto: Instagram

Galerija Doria Pamphilj, poznata kao "mali Versailles", mjesto gdje se spaja umjetnost i historija u jedinstvenom spoju. Ova galerija smještena je u istoimenoj palači i predstavlja jednu od najimpresivnijih privatnih umjetničkih zbirki u Europi, u vlasništvu plemićke porodice Doria Pamphilj. Otkrijte čaroliju unutrašnjosti ove galerije koja će vas očarati.

Palača sama po sebi datira iz ranog 16. stoljeća i rezultat je 500 godina kontinuiranih izgradnji, nadogradnji i proširenja, što je rezultiralo njegovim impresivnim izgledom koji i danas oduzima dah. Podijeljena je u četiri krila, svako od kojih sadrži prostrane dvorane bogato ukrašene u renesansnom i baroknom stilu, okrenute prema prekrasnom unutrašnjem dvorištu. Svako krilo ove palače sadrži nekoliko soba, poput Jupiterove sobe, Baršunaste sobe, Zelene sobe i drugih, gdje su smještene izvanredne zbirke nekih od najznačajnijih remek-djela u historiji umjetnosti.

@dimarzio.dl A place not to be missed during your visit to Rome 📍 Galleria Doria Pamphilj ✨ 💸 16€ #roma #rome #placestovisit #visitrome #italy #italia #travel #voyage #thingstodo #europetravel ♬ original sound - HSF

Impresivna kolekcija slika

Kao što smo spomenuli, bogata kolekcija slika, skulptura i namještaja nalazi se u Galeriji Doria Pamphilj još od 16. stoljeća. Ne samo da su remek-djela iznimne kvalitete i vrijednosti, već ih je i izuzetno mnogo. Slike pokrivaju gotovo svaki zid dvorana i krila prekrasne Galerije, čineći nemogućim detaljno opisivanje cijele zbirke. Međutim, donosimo samo djelić onoga što možete doživjeti u Galeriji.

@daniellabelllaaa GALLERIA DORIA PAMPHILJ Rome, Italy **different language audio guides included in ticket price** #doriapamphilj #romeitaly #museum #italytravel #romeguide #roma ♬ Pretty As a Picture - Dean Martin

Galerija Doria Pamphilj ima djela mnogih poznatih talijanskih umjetnika poput Caravaggia, Tiziana, Raphaela, Carraccija i Berninija. Također su predstavljena i značajna barokna remek-djela koja su istinska atrakcija Galerije. Posjetioci mogu vidjeti raznovrsne kiparske portrete članova porodice Pamphilj, kao i djela francuskog slikara Claudea Lorraina te jednog od najslavnijih španskih umjetnika, Diega Velázqueza. Cijelu impresivnu kolekciju možete pogledati ovdje.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu