sudar teatra i historije

Palestinska predstava METRO GAZA otvara 64. FESTIVAL MESS

Autor: Žene.ba
Palestinska predstava METRO GAZA otvara 64. FESTIVAL MESS
FOTO: FENA

U Pozorištu mladih predstavljen je program ovogodišnjeg, 64. Festivala, kao i vizuelni identitet, a upriličena je i premijera dokumentarnog filma 60 godina MESS-a. 

Festival ove godine otvara predstava Metro Gaza nastala iz pera autorskog dvojca Khwale Ibraheem, mlade palestinske autorice i reditelja Hervéa Loichemola. Predstava je svoju premijeru imala 8. decembra 2022. godine u Freedom teatru u izbjegličkom kampu Jenin, nakon čega su uslijedile izvedbe u Ramallahu, Jerusalemu i Haifi.

Rijetko se desi da se teatar sudara s historijom. To se upravo dešava u predstavi Metro Gaza koja se temelji na umjetničkoj instalaciji Mohameda Abusala iz 2011. Abusalova multimedijalna instalacija prikazuje podzemnu mrežu koja povezuje različite dijelove Pojasa Gaze i Zapadne Obale.

Francuski reditelj Hervé Loichemol odvodi ovo istraživanje jedne imaginarne teritorije jedan korak dalje, pozivajući Palestince iz Pojasa Gaze i Zapadne Obale da pišu priče – istinite ili izmišljene, koje se dešavaju na stanicama imaginarnog metroa. Ta svjedočenja, priče, dijalozi, poeme i pjesme bili su polazište i materijal za ovu predstavu.

– Ovogodišnji, 64. festival MESS će otvoriti predstava Metro Gaza, koprodukcija Švicarske i Palestine. Kao što smo prošle godine bili platforma za umjetnike i umjetnice iz Ukrajine, ovogodišnji izbor predstave kojom otvaramo festival je dokaz da smo dosljedni u borbi za slobodu i ljudsko dostojanstvo, a mi najbolje znamo koliko je i u vremenu ratnih užasa važno čuti glas umjetnosti. MESS ovim poručuje palestinskim umjetnicima da ih vidimo, čujemo i da podržavamo njihovu borbu, rekao je Nihad Kreševljaković, direktor festivala MESS.

Ovogodišnji festival će biti festival velikih rediteljskih imena i bogate teatarske estetike, a tokom deset dana publika će vidjeti ostvarenja iz šesnaest zemalja od čega jedanaest predstava u takmičarskoj selekciji, jednu festivalsku premijeru, dok su četiri predstave u programu All Inclusive, koji se realizira u saradnji sa Goethe Institutom BiH. Mali MESS će predstaviti tri teatarska ostvarenja, i inkluzivnu plesnu radionicu za najmlađe. I ove godine MESS nastavlja sa programom Dramadžiluk, scenskim čitanjima savremenih dramskih tekstova, a ove godine će biti izvedena tri teksta te upriličen razgovor sa dramskim piscima.

– Internacionalni teatarski festival MESS predstavlja neprocjenjiv doprinos našem gradu, ali i široj kulturnoj sceni regije. Ovogodišnje, 64. izdanje festivala služi kao most kulturne razmjene i umjetničke inovacije. Sa izvanrednim predstavama iz 16 zemalja, festival potvrđuje svoju međunarodnu važnost, istakala je Lejla Mujkić, pomoćnica ministra za kulturu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Posebno je istakla važnost programa Mali MESS, koji u velikoj mjeri promovira kulturu među mlađom populacijom, zbog čega će ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i dalje pružati punu podršku festivalima kulture koji kroje i razvijaju identitet naše lokalne zajednice.

Plakat ovogodišnjeg MESS-a je dizajnirao Dino Hujić.

– Svijet kakav smo poznavali nestaje pred našim očima. Unutar postojećih granica nastaju nove… Na vizualu MESS-a 2024 naziremo siluetu Palestine… Plakat posvećen tragediji u Gazi, gdje se rađa novi pupoljak. Izdanak koji se budi, uprkos uništenju, daje nadu za budućnost, i novi život. To je bila inspiracija za ovogodišnji vizuelni identitet Festivala MESS, objasnio je Bojan Hadžihalilović, kreativni direktor agencije FABRIKA.

Sinoć je premijerno prikazan i dokumentarni film 60 godina MESS-a.

– Upravo u godini kada je trebalo da svečano obilježimo značajan jubilej, teatarske scene su utihnule a publika je ostala u svojim domovima. I tada smo ponovo, nakon iskustva opsade, osvijestili koliko nam je važna umjetnost, teatar i u konačnici – MESS. Zbog toga je ovaj film priča o ideji koja više od šest decenija odolijeva svim mogućim društveno-političkim promjenama i opstaje upravo zato jer je nastao na univerzalnim ljudskim vrijednostima slobode, antifašizma i borbe protiv svih društvenih anomalija. Ta priča je važna i za generacije koje dolaze, pojasnila je Hana Bajrović-Čardaković, autorica filma.

Festival MESS će se održati od 4. do 13. oktobra, 2024.