RCC

Počele nominacije: Biraju se najuspješnije žene sa zapadnog Balkana

Autor: Žene.ba
Počele nominacije: Biraju se najuspješnije žene sa zapadnog Balkana
Foto: RCC

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) objavilo je zvaničan početak nominacija za izbor Žene preduzetnice sa zapadnog Balkana za 2023. godinu, priznanja koje dodjeljuju treću godinu zaredom.

Kako je najavljeno, priznanja za poslovni uspjeh preduzetnica sa zapadnog Balkana bit će dodijeljena za šest kategorija.  

Iz RCC-a pozivaju pojedince, predstavnike institucija javnog i privatnog sektora, organizacija i sve zainteresovane da nominiraju ženu preduzetnicu godine, u barem jednoj od šest kategorija:

Žena ekološka preduzetnica (iz sektora proizvoda ili i usluga kojima se umanjuje ekološka šteta, korištenja čišćih tehnologija, korištenja programa edukacije za „zelena“ radna mjesta, i sl);  Žena preduzetnica u umjetnosti (iz sektora umjetnosti, kulture, dizajne, mode, životnog stila, zanata, i sl), Žena preduzetnica u IKT sektoru (iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, inovativnih rješenja, i sl), Mlada žena preduzetnica (za žene preduzetnice do 35 godina starosti iz različitih sektora), Žena preduzetnica u turizmu (iz sektora turizma) i nova kategorija Žena preduzetnica zvijezda društvenih medija - preduzetnica koja je pokrenula odnosno razvila posao korišteći moć društvenih mreža.

Nominacije su otvorene do 26. februara 2024. godine. Nakon postupka odabira pobjednice će biti pozvane da učestvuju na svečanom događaju dodjeljivanja priznanja.

Sve preduzetnice pobjednice će moći učestvovati i dati doprinos Regionalnoj mreži žena u preduzetništvu (RNWE), dobiti publicitet, imati priliku učestvovati na različitim događajima koje organizuje RCC te ako to žele dobiti i mentorsku podršku preko specijalizirane digitalne mentorske platforme.

Inicijativa za Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana zvanično je pokrenuta 2022. godine, kao priznanje ženama koje su osnovale i razvile sopstveni posao i doprinijele novim i održivim radnim mjestima za druge u našem regionu.

Dodjela tog priznanje dio je aktivnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024. i Programa za ekonomsko osnaživanje žena Vijeća za regionalnu saradnju, a finansira ih Evropska unija - saopćio je RCC.