PITF 2024

Predstava 'Jedan je Muhammad Ali' Dine Mustafića otvara teatarski festival u Prištini

Autor: Žene.ba
Predstava 'Jedan je Muhammad Ali' Dine Mustafića otvara teatarski festival u Prištini
Foto: FENA

Predstava "Jedan je Muhammad Ali" autora Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića, otvorit će Internacionalni teatarski festival Priština PITF 2024, na kojem će pored Narodnog pozorišta Sarajevo učestvovati teatri iz Njemačke, Makedonije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Kosova.

U predstavi igraju Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda i Dino Bajrović.

- Kako je pravo ime Muhameda Alija? I šta ako je ovo odjednom najvažnija informacija u vašem životu? Ovo je priča o porodici. O ocu i sinu. Ocu koji odlazi i sinu koji postaje otac. Možemo li zaštititi našu djecu od onoga sa čim se rode? Ovo je priča o olovki u koju stane 100 hiljada riječi. I opet ih nema kad ti najviše zatrebaju. Ovo je priča koja će vas beskrajno nasmijati, ali i preciznim udarcem u pleksus izbiti dah. Udarcem dostojnim Muhameda Alija. Ali ne baš kao njegovim. Jer Jedan je Muhamed Ali - kaže dramaturginja Vedrana Božinović.

Osim Božinović, scenografkinja i kostimografkinja je Lejla Hodžić, kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić. Video dizajn uradio je Zlatan Filipović.

U Prištini će predstava biti izvedena u AAB teatru "Faruk Begolli" u 20.00 sati.

Internacionalni teatrski festival “Prishtina International Theatre Festival” osnovan je u AAB teatru “Faruk Begolli” u junu 2017. Prvo izdanje ovog festivala održano je pod motom: "Ne pitaj što tvoja zemlja može učiniti za tebe – pitaj što ti možeš učiniti za svoju zemlju…".

Nakon gostovanja u Prištini, kako je iz NPS-a najavljeno, predstava "Jedan je Muhammad Ali" bit će izvedena na XXIII festivalu bh. drame Zenica, te na Festivalu 47. dani satire Fadila Hadžića u satiričkom kazalištu Kerempuh.

Trend koji i influenceri vole

Topići na vezanje: Neizostavni ljetni hit u svijetu mode

Vrijeme je za plažu

Evo kad je najbolje putovati sa bebom na more