Pogledajte koje

Približava se 8. mart, pa smo izabrali pet knjiga koje slave žene

Autor: Žene.ba
Približava se 8. mart, pa smo izabrali pet knjiga koje slave žene
Foto: Ilustracija

Slogan "Žena je ženi drug" jasno prikazuje razumevanje potreba i izazova s kojima se žene suočavaju. S obzirom na približavanje 8. marta, predstoji sjajna prilika da razmislite o nekonvencionalnom poklonu za vaše drage žene. Razmislite o knjizi koja inspiriše, motiviše i pruža odgovore na duboka i lična pitanja. Izdvojili smo šest naslova koji bi mogli biti savršen poklon za sve žene.

Odvažne, Penelopa Bažije

Hrabre žene koje su se suprotstavile društvenim normama prikazane su u odvažnim biografskim pričama u strip formi, koje je stvorila priznata francuska strip autorica Penelopa Bažije. Njena knjiga "Odvažne" je na našoj preporučenoj listi. Bažije je osmislila i ilustrovala ove priče s ciljem pružanja novih uzora i inspiracije svojim čitateljkama. Ono što ovaj strip čini posebnim je raznolikost identiteta žena i različiti načini na koje su percipirane. Neki su bile kraljice ili princeze, druge glumice, književnice ili revolucionarke. Ipak, sve su one bile glavne protagonistkinje vlastitih priča, a ne sporedni likovi u pričama drugih.

Budi moćna, Džil A. Stodard

"Osvijetli svoju snagu" autorice Jill A. Stodard je knjiga koja potiče sve žene da otkriju snagu koja već postoji u njima i koriste je kako bi živjele najkvalitetniji život. Ova knjiga sadrži različite vježbe koje pružaju praktične smjernice kako se osloboditi anksioznosti, brige i stresa putem terapije prihvaćanjem i posvećenošću. Ako tražite lako čitljivu knjigu ispunjenu toplinom i humorom, ovo je pravi izbor za vas. Jill Stodard nudi mnogo korisnih ideja koje pružaju nadu i olakšanje u svijetu koji može biti izazovan. "Osvijetli svoju snagu" prezentuje jednostavne i moćne načine prepoznavanja onoga što nam je najvažnije. Sadrži i praktične vježbe prihvatanja i pažljivosti koje pomažu u suočavanju s anksioznošću. Ova osnažujuća knjiga, bogata iskustvom, neposredna je i neophodna za žene svih dobnih skupina.

Asertivna žena, Stanli Felps i Nensi Ostin

Knjiga "Asertivna žena" autorica Stanly Phelps i Nancy Austin razotkriva zastarjele mitove i stereotipe o ženama kao prekomjerno emocionalnim bićima, pružajući nove alate kako bismo ih prevladali. Napisana je jednostavnim, optimističnim, motivirajućim i povremeno duhovitim stilom, pružajući topla, osobna i praktična uputstva za svaku ženu koja želi poboljšati sebe. Knjiga pomaže ženama da donesu bolje odluke u komunikaciji te se suoče s izazovima i promjenama. Danas asertivne žene vode kompanije, podižu obitelji, stvaraju filmove, daju imena brodovima i cipelama, donose zakone, podučavaju djecu, upravljaju avionima i svemirskim letjelicama. Phelps i Austin hrabro govore o asertivnosti na poslu, u osobnim odnosima, ali i o seksualnom uznemiravanju i nasilju u obitelji. Ovaj izuzetan priručnik za žene obiluje životnim primjerima, vježbama i savjetima za komunikaciju s kolegama, partnerima, obitelji, prijateljima i nepoznatima.

13 pravila mentalno jakih žena, Ejmi Morin

U knjizi "13 pravila mentalno jakih ženja", autorica Amy Morin pokazuje kako mentalna snaga može proizaći iz različitih aspekata života, neovisno o karijeri, braku ili porodičnom životu. Ona integriše jednostavne vježbe i praktične savjete s svakodnevnim životom, dok istovremeno pokazuje da je mentalna snaga dostižna i neophodna kako bi žene postale snažnije. Amy je autorica tri knjige: "13 načela mentalne snage", "13 načela mentalne snage za žene" i "13 načela mentalne snage za roditelje". Njen TED govor "Tajna kako postati mentalno jak" jedan je od najpopularnijih govora svih vremena, s više od šest miliona pregleda. Nakon prve knjige "13 načela mentalne snage", Amy je primila mnogo pitanja od svojih klijentica i čitateljki koja su se činila usmjerenima posebno na žene. Kao rezultat toga, stvorila je knjigu "13 načela mentalne snage za žene".

Ženski vodič za asertivnost, Džuli Henks

Ženski vodič za asertivnost, Džuli Henks je knjiga za vas ukoliko želite da naučite da jasno izražavate svoj stav i govorite ono što mislite. Kroz brojne vežbe i primjere iz stvarnog života naučit ćete da otklonite barijere koje vas sprečavaju da budete asertivne i na taj način poboljšate život i odnose. Iako ova knjiga u naslovu tvrdi da je vodič za asertivnost, zapravo je više od toga. Cilj joj je da vam pomogne da produbite razumevanje sebe i onoga što vas motiviše. Sagledava kako se odnosite prema drugima – od veza stvorenih dok ste bili dete do vaših sadašnjih veza koje gradite kao odrasla osoba – i razmatra brojne stilove komunikacije s kojima ste se verovatno susreli. Ova knjiga će vas naučiti kako da razvijete emocionalnu svest i dozvolite osećanjima da vas vode, ali ne i da vas preplave. U njoj ćete pronaći alate koji će vam pomoći da prevaziđete beskorisne obrasce komunikacije.