Kultura & zabava

Priprema za Netflixov odgovor na "Igru prijestolja"

Autor: Žene.ba

S velikim uspjehom televizijskih serija u posljednjih desetak godina dogodio se jedan fenomen.

Naime, epska fantastika u tom formatu prije gotovo i nije postojala, sve dok nismo imali prilike pogledati "Igru prijestolja" - koja je, kao što znamo, promijenila sve. Ta se serija nalazi među najgledanijima svih vremena te je i književni žanr iz kojeg je potekla uspjela učiniti planetarno popularnim. No "Igra prijestolja" je HBO-ov proizvod. A gdje je Netflix, zašto šuti?

Njegov nam odgovor stiže uskoro, u obliku serije "The Witcher" čiji je trailer, nedavno objavljen, postigao rekordnu gledanost. Iako je mnogima vještac Geralt poznat iz kompjutorske igre (također iznimno popularne), nedovoljno je poznata činjenica da je i ovdje sve poteklo iz knjiga. Točnije, iz serijala od sedam naslova nazvanog "Saga o vješcu", koji je napisao poljski autor Andrzej Sapkowski. Knjige su veliki bestseleri u svijetu, a na hrvatskom je upravo izašao treći nastavak serijala, "Vilenjačka krv".

Nakon novela sakupljenih u dvjema knjigama - "Posljednja želja" i "Mač sudbine" - saga se nastavlja u romanima od kojih je prvi upravo ovaj. Vještac Geralt je, naravno, u glavnoj ulozi, a prate ga nezaboravni likovi poput trubadura Maslačka, lijepe čarobnice Yennefer i kraljevne Ciri, dok su u pozadini patuljci, čarobnjaci, kneževi i strahotna čudovišta. Ovim je romanom Sapkowski začeo petotomnu sagu koja je htjela i uspjela preobraziti književni žanr fantasyja, okupio plejadu nesvakidašnjih junaka i iscrtao zemljovid posvađanih kraljevstava. Voljom Sapkowskoga, Geralt u taj svijet prepun čudovišta i osebujnih likova, složenih intriga i eksplozivnih strasti, unosi naše probleme, mitologije i suvremene poglede.

Index.hr