Autorice Mie Fendi

Prva AI izložba u svijetu otvorena u okviru 'Mostarskog ljeta 2024'

Autor: Žene.ba
Foto : Žene.ba

U Muzeju Hercegovine Mostar, u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2024“, sinoć je upriličena prva AI izložba u svijetu pod nazivom „Mostar u stilu velikih majstora“ autorice Mie Fendi.

„Neizmjerno mi je drago da je ovo prva ovakva izložba igdje a da je upravo u mom lijepom Mostaru. Sve je počelo prije više od godinu dana, kada sam počela sa ovim projektom, kada smo se svi kolektivno na planeti prepali umjetne inteligencije. Odlučila sam da istražim šta je moguće da se napravi sa umjetnom inteligencijom da je pri tome lijepo i da pričamo o nečemu lijepom, a ne katastrofalnom. Kada sam krenula da učim i istražujem došla sam na ovu ideju jer čitav život želim da se bavim umjetnošću, ali me karijera odvela na sve moguće druge strane. Trebalo mi je dugo vremena da 'naučim' umjetnu inteligenciju algoritam o stilu svakog umjetnika, da je naučim o izgledu Starog mosta iz svake perspektive i da onda to prilagodimo svakom od ovih umjetnika“, istakla je autorica izložbe Mia Fendi ne krijući zadovoljstvo održavanjem izložbe upravo u odjeljenju Stari most Muzeja Hercegovine Mostar.

„Ovo je jedno prelijepo iskustvo. Ne mogu da vjerujem da sam imala priliku izlagati na jednoj ovakvoj lokaciji, tačnije, da na lokaciji iz 16. vijeka izlažem umjetnost iz 21 vijeka, zaista nevjerovatno“, zaključila je Fendi.

Direktor Muzeja Hercegovine Mostar Asim Krhan izrazio je zadovoljstvo održavanjem navedene izložbe ističući njen značaj kako za ovu instituciju tako i za grad Mostar.  

„Zahvaljujem autorici što je odabrala Mostar i naš Stari most, staru gradsku jezgru, kao motiv za ovu izložbu. To potvrđuje da je Mostar sa Starim gradom kroz sva stoljeća koja su prošla bio inspiracija u književnom, likovnom, poetskom smislu, a evo po ovome što vidimo i budućnost je svijetla. Mostar i u umjetnoj inteligenciji ima svoje mjesto i nezaobilazan je. Posebno se zahvaljujem na jednoj ovako dobroj izložbi koja će biti promocija i grada i našeg muzeja“, naglasio je Krhan te je dodao da je ovo prvi sadržaj ovogodišnje manifestacije „Mostarsko ljeto“ u okviru koje će Muzej Hercegovine Mostar kao jedan od suorganizatora manifestacije imati još tri sadržaja.

Izložbu je proglasila otvorenom univerzitetska profesorica Univerziteta u Sarajevu Maja Žmukić.

„Zahvaljujem se autorici što je inspirisala mene i druge, što je poklonila sebi i nama jedan ovakav spektakl. Ovim putem joj čestitam što je zamislila, istrajala i dovela do kraja svoju ideju te što je na jedan najljepši način podržala kulturni svijet“, istakla je Žmukić.

Izložba se sastoji od 31 slike, 31 umjetnika, a u pitanju je period od 523 godine i 16 različitih stilova u umjetnosti. Izložba je otvorena narednih sedam dana u periodu od 10 do 18 sati. Nakon ove, Fendi će upriličiti izložbe i u Sarajevu, Londonu, Ateni i Dubaiju.

Danas će u okviru „Mostarskog ljeta“ na sceni Pozorišta lutaka u Mostaru biti izvedena predstava „Legenda o rijeci Neretvi“ autora Muhameda Hamice Nametka, u režiji Nedžada Maksumića i Armina Filipovića, sa početkom u 11 sati.