Kultura & zabava

Rania od Jordana: Kraljica koja nije samo lijepo lice

Autor: Žene.ba
Rania od Jordana: Kraljica koja nije samo lijepo lice

Njezino Visočanstvo kraljica Rania od Jordana, koja danas slavi 48. rođendan, jedna je od omiljenih kraljevskih lica čitavog svijeta. Svojim istančanim stilom, ljepotom, humanitarnim radom koji donosi velike promjene i otvorenim srcem osvojila je poklonike daleko izvan granica svog kraljevstva.

Kraljica Rania Al-Abdullah,

rođena kao Rania Al-Yassin, potječe iz palestinske obitelji. Rođena je u Kuvajtu, a kako su njezini roditelji vjerovali da je obrazovanje nužno za uspjeh u životu, Rania je pohađala Američko sveučilište u Kairu i stekla diplomu iz područja financija.

No ni ti dani koji su trebali biti obilježeni samo učeničkim slatkim mukama nisu prošli bez tragedija. Naime, 1991. godine, tijekom prvog Gulfskog rata, njezina je obitelj protjerana iz doma. Postali su izbjeglice koji su novi život morali potražiti u susjednim zemljama.

Ipak, nakon diplome Rania se zaposlila prvo u banci, a potom u sjedištu Applea u Ammanu. Godine 1992. upoznala je sadašnjeg supruga, koji je tada bio jordanski princ, a već šest mjeseci kasnije par je objavio zaruke. Vjenčali su se 1993., a na vjenčanju je Rania nosila bijelu vjenčanicu cijelu izvezenu pravim zlatom. Kada je 1999. njezin suprug preuzeo ulogu kralja, nju je također proglasio kraljicom. I tu se već vidjelo da Rania neće biti obična pripadnica kraljevske obitelji. Naime, kralj Abdullah to nije morao učiniti. U tom bi slučaju Rania nosila titulu princeze, baš kao njezina svekrva.

Modna ikona s milionima pratitelja na društvenim mrežama

Ušavši u brak, Rania je prihvatila odjeću svoje nove nacije. Međutim, svakoj odjevnoj kombinaciji ona daje svoj osobni pečat spajajući tako tradiciju i suvremenost. Još mnogo prije nego što su na kraljevsku scenu stupile vojvotkinja Catherine Middleton ili kraljica Letizia od Španjolske, jordanska je kraljica već rušila predrasude i mijenjala pravila odijevanja u muslimanskoj zemlji.

https://www.instagram.com/p/BlH5P7rBciX/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_camera

No ono po čemu je također drugačija od svih ostalih članova europskih kraljevskih obitelji je to što svoje modne kombinacije i trenutke iz života dijeli na društvenim mrežama. Primjerice, na Instagramu je slijedi 4,7 miliona pratitelja, a jasno je da joj s takvom publikom koju privlači dizajneri padaju pod noge. Tako je se često može vidjeti u odjeći europskih dizajnera poput Valentina, Diora i Armanija, pa čak i u odjeći dizajnerice Victorije Beckham, ali i u brojnim modnim kombinacijama bliskoistočnih dizajnera čiji rad nastoji promovirati.

Unaprijedila obrazovni sistem Jordana

Međutim, kraljicu Raniju ne zanima samo promoviranje dizajnera njezine zemlje. Ona ima mnogo važniju misiju. Poznata je kao velika humanitarka, zagovornica obrazovanja, zdravstvene skrbi i općeg napretka svakog pojedinog čovjeka njezinog kraljevstva. Prije četiri godine osnovala je Fondaciju kraljice Ranije za edukaciju i razvoj koja nastoji poticati važnost obrazovanja već od najranije dobi djeteta.

Zato veliku pozornost pridaje vrtićima i osnovnim školama, u kojima nastoji poboljšati uvjete rada kako za učenike, tako i za učitelje. Javno govori o tome koliko je važno konstantno davati podršku učiteljima jer bez njih nema ni napretka. Čak je i pokrenula dodjeljivanje nagrade učiteljima za posebna dostignuća.

Da itekako zna što radi, pokazali su i rezultati. Naime, danas jordanske škole pohađa više djece nego ikada u historijii, a postotak onih maturanata koji upisuju fakultet popeo se s 2 na 40 posto. No ne trči pred rudo i, kako je sama nebrojeno puta rekla, ovo mora biti tek početak, početak koji će svakom dječaku i djevojčici omogućiti obrazovanje.

Ono što je također postalo dostupno u Jordanu zahvaljujući njezinim naporima su online tečajevi na arapskom.

Kraljica Rania od Jordana s izbjeglicama iz Sirije

Učenje o međusobnom uvažavanju

Osim što je svjesna toga da je obrazovanje ključ napretka, jednako joj je važno učiti svoje četvero djece, ali i sve druge, tome koliko je važno međusobno uvažavanje, učenje o razlikama među kulturama i shvaćanje da smo u konačnici svi mi ljudi, bez obzira na porijeklo i vjeru. Zato je objavila i slikovnicu pod naslovom "Zamjena sendviča" u kojoj dvojica prijatelja, nakon što u školi zamjene sendviče koje su im doma pripremile majke, jedan od maslaca s kikirikijem, a drugi s humusom, uče o kulturi onog drugog.

Posebno joj je važno da djeca već od najranije dobi prihvaćaju jedni druge, napose kada je riječ o izbjeglicama ili pak djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kako je i sama bila bez doma, danas veliku pažnju posvećuje upravo izbjeglicama, napose onima koji su ostali bez roditelja. Inicirala je pokretanje Fondacije Al-Aman za budućnost siročadi, a svoj je utjecaj širila daleko izvan granica kraljevstva.

https://www.instagram.com/p/Bm8kLYRBomx/?taken-by=queenrania

U humanitarnim projektima surađivala je s Nelsonom Mandelom, UNICEF-om, postala je počasna predsjednica UN-ove inicijative za obrazovanje djevojčica, gostovala je na Harvardu i još nebrojenim drugim mjestima.

Svaki njezin dan ispunjen je novim projektima. Nagrade koje je dobila za svoje djelovanje u spomenutim područjima teško se mogu pobrojati. U konačnici, kraljica Rania pravi je dokaz da ljepota, obrazovanje i dobrota itekako idu ruku pod ruku.

Zadovoljna.hr