Naše preporuke

Romantični i dirljivi: Ovo su filmovi koji uvijek izazivaju suze

Autor: Žene.ba
Romantični i dirljivi: Ovo su filmovi koji uvijek izazivaju suze
Foto: Ilustracija

Ne kaže se uzalud da je filmska ljubav uzor za veliku ljubav. Naravno, to je film, ništa nije stvarno, ali upravo su te filmske ljubavi proteklih decenija grijale naša srca, zbog njih smo ronile suze, jecale i sjetno uzdisale. I nadale se da ćemo jednom i mi osjetiti takve emocije.

Bilježnica (The Notebook, 2004.)

Priča prema romanu Nicholasa Sparksa, s Rachel McAdams i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama, počinje na otoku Seabrook u Južnoj Karolini gdje se Noah Calhoun, siromašni radnik u kamenolomu, zaljubljuje se u nasljednicu Allison Hamilton. Njih dvoje su imali klasičnu ljetnu avanturu, ali kako su bili iz različitih društvenih slojeva, ljubav im je bila zabranjena. Nakon što su ih uhvatili zajedno, roditelji su Allie žurno preselili u Charleston i učinili su sve što je bilo u njihovoj moći da ih razdvoje. Godinama kasnije, Allie i Noah ponovno se  sreću, a njihova ljubav jedno prema drugome nikad nije ugasla. Na kraju su se vjenčali, a njihova ljubavna priča je nešto za čim žudi svaki obožavatelj Sparksovih romana. Allie u starosti pati od demencije, a Noah joj svakodnevno čita njihovu ljubavnu priču dok ga ona konačno ne prepozna. Nažalost, sjećanje je trajalo samo nekoliko sekundi prije nego što se Allie više nije mogla sjetiti tko je ona ili tko je Noah. Ipak, on ju je i dalje volio svakim djelićem svoga bića. Allie i Noah na kraju filma umiru jedno drugom u naručju, dokazujući da ne mogu živjeti jedno bez dugog i bez ljubavi. 

Casablanca (1942.)

Velike ljubavne priče oduvijek su bile su temelj Hollywooda, a "Casablanca" ih je imala čak dvije. I Rick Blaine (Humphrey Bogart) i Victor Laszlo (Paul Henreid) vole Ilsu (Ingrid Bergman). Victor je slučajno oženjen njome. Ali njihov odnos čini se upitnim do kraja filma, kada se ona napokon mora odlučiti između dvojice muškaraca. Činjenica je da je Rick volio Ilsu dok su bili u Parizu. Želio ju je oženiti u vozu kojim su bježali pred Nijemcima. Ilsino slučajno pojavljivanje u Rickovom baru budi ta sjećanja i na kraju Rick saznaje da ga je ona napustila na stanici kako bi se brinula za svog muža, za kojeg je mislila da je mrtav. Rick i Ilsa ponovno se povezuju, emocionalno i fizički. U konačnici, u velikom finalu, Rick zbog ljubavi pušta Ilsu da ode sa svojim mužem. On ostaje da se bori u ratu.

"Casablanca" je velika filmska romansa baš zato što njen sadržaj nema puno dodirnih točaka s ljudskim ponašanjem u stvarnom životu. Zapravo, stope razvoda i nevjere drastično su se povećavale tokom svih godina rata. No, priča o ljubavnom trokutu u "Casablanci" i njeno visoko moralno razrješenje nudili su nam nadu da čast nema cijenu i da se ne može kupiti. Barem ne u filmu u kojem glumi Humphrey Bogart.

Raspoloženi za ljubav (In the mood for love, 2000.)

Godine 1962. u tada još britanskom Hong Kongu, novinar Chow Mo-wan i tajnica Su Li-shen, unajmljuju sobe u susjednim stanovima. Oboje imaju supružnike koji često rade prekovremeno. Zbližit će ih saznanje da ih njihovi partneri varaju. Chow poziva Su da mu pomogne napisati serijal o borilačkim vještinama. Komšije postanu znatiželjni zbog toga što puno vremena provode zajedno, pa unajme hotelsku sobu kako bi u miru mogli raditi. S vremenom oni shvate da su između njih događa nešto posebno. Kad Chow dobije posao u Singapuru, zamoli Su da ode s njim. Ona pristane, ali zakasni na put. Su ga je potražila sljedeće godine, ali nije smogla snage da mu se javi. Tri godine kasnije Su se useljava u stan svoje nekadašnje stanodavke koja je emigrirala u Ameriku. Pojavljuje se i Chow koji pak saznaje da su njegovi stanodavci otišli živjeti na Filipine. A šta je s porodicom koja je živjela preko puta? Novi vlasnik ne zna šta je bilo prije, samo zna da u stanu sad živi neka žena s djetetom. Chow odlazi, ne shvatajući da je baš Su žena koja tamo živi. Na kraju priče on posjećuje Angkor Wat, šapuće u udubljenje u zidu i potom ga začepi blatom. Ovaj simboličan kraj filma koji je 2000. napisao, producirao i režirao Wong Kar-wai znači samo jedno: prokockali su svaku šansu koju su imali i zato njihova ljubav nikad nije dobila pravu priliku da se razvije.

Kad je Harry sreo Sally (When Harry met Sally, 1989.)

Harry Burns i Sally Albright diplomirali su na Univerzitetu u Chicagu i zajedno otputovali u New York. Njihove ideje o tome kakva bi veza trebala biti prilično se razlikuju: Sally se ne slaže s Harryjevom tvrdnjom da muškarci i žene ne mogu biti prijatelji zbog seksa i na kraju se raziđu u svađi. Pet godina kasnije, Harry i Sally nađu se na istom letu. Ona se zabavlja s Harryjevim komšijom Joeom, a Harry je zaručen s Helen. Šest godina poslije susreću se u knjižari i uz kafu razgovaraju o svojim prijašnjim vezama; Sally i Joe prekinuli su jer je ona željela porodicu, a on se nije želio vjenčati, a Harryja je Helen ostavila zbog drugog muškarca. Harry i Sally se zbliže i postanu prijatelji. Prijateljstvo u jednom trenutku prerasta u seks i njihovo se prijateljstvo hladi sve do žestoke svađe na svadbenoj večeri njihovih prijatelja Jess i Marie. Harry pokušava popraviti svoje prijateljstvo sa Sally, ali ona osjeća da oni ne mogu biti prijatelji. Dolazi još jedna nova godina koju provode svatko na svojoj strani. Sally se osjeća usamljeno, a Harry usamljen lunja gradom. Na kraju priče Harry dolazi do Sally i napokon joj izjavljuje ljubav. Ona mu uzvraća i tri mjeseca kasnije oni se žene, tačno 12 godina i tri mjeseca nakon prvog susreta.

Titanic (1997.)

Sedamnaestogodišnja Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) plovi Titanicom prema onome što vidi kao svoju vlastitu propast: majka ju je prisilila na udaju za bogatog snoba Cala Hockleyja (Billy Zane), a njoj se takva budućnost toliko gadi da jedini izlaz vidi u bacanju s broda u ledeno more. Spašava je drski klinac Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) koji je kartu za putovanje zaradio na pokeru. Slijedi jedna od najvećih filmskih priča svih vremena, sazdana od djelića niza priča koje su se doista događale na tada najvećem prekooceanskom brodu koji nije preživio sudar s ledenjakom, baš kao i 1500 njegovih putnika. Rose je preživjela zahvaljujući Jacku koji je zapravo spasio dva puta, kad ju je spriječio da se ubije i kad ju je održavao budnom i prisebnom na maloj splavi u ledenom moru. Kako i dolikuje pravom junaku, on se svjesno žrtvovao za ženu koju voli. Ona je na tom kratkom putovanju u njemu pronašla sve što je tražila u životu. Jer Jack je bio sušta suprotnost njenom zaručniku, čovjeku dovoljno pokvarenom da njenog ljubavnika optuži za krađu koju nije počinio i dovoljno bijedan da uskoči u čamac za spašavanje glumeći oca nestalog djeteta. Godinama poslije ubio se nakon sloma na burzi, a Rose je doživjela duboku starost, vodeći život kakav je obećala Jacku na Titaniku, o čemu su svjedočile i brojne fotografije oko njenog uzglavlja.