Foto

Sarajevo spremno za SFF: Najvažniji festival u regiji

Autor: Žene.ba
Foto: Vijesti.ba

Dan uoči otvaranja 30. Sarajevo film festivala, glavni grad Bosne i Hercegovine pun je turista.

Smještajni kapaciteti gotovo su popunjeni do posljednjeg. Procjene govore da će Sarajevo tokom trajanja SFF-a posjetiti više od 30.000 ljudi i tako oboriti sve dosadašnje rekorde.

Već danas na glavnim gradskim licima bilježe se velike gužve, a ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu u toku su posljednje pripreme za sutrašnje otvaranje. Festival otvara film bh. oskarovca Danisa Tanovića "Nakon ljeta".

U četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima ovogodišnjeg 30. Sarajevo Film Festivala (SFF) ukupno će se takmičiti 54 filma, a tri ostvarenja će biti prikazana izvan konkurencije. Od toga će 19 filmova zabilježiti svjetsku, devet međunarodnu, tri evropsku, 23 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine, između ostalih, u Sarajevo stižu Meg Ryan, John Turturro, kao i Alexander Payne.

Ni ove ka oni prethodnih godina neće nedostajati zabave niti noćnog života na sarajevskim ulicama i u ugostiteljskim objektima. Vlada Kantona Sarajevo odobrila je produženje radnog vremena do 02:00 sata u ugostiteljskim objektima za vrijeme trajanja 30. Sarajevo Film Festivala, kao i za okupljanje na mjestima gdje se javno održavaju projekcije SFF-a, u periodu od 16. do 23. augusta 2024. godine.