Naša preporuka

Shogun je jedna od najboljih ocjenjenih serija na IMDb-u

Autor: Žene.ba
Shogun je jedna od najboljih ocjenjenih serija na IMDb-u
Foto: IMDb

Serija Shōgun, premijerno prikazana 27. februara, postigla je impresivan uspjeh, zasjenjujući druge serije svojom popularnošću. Na platformi IMDb, serija je ocijenjena visokom ocjenom od 9,2, čime se svrstala među najbolje rangirane serije svih vremena.

U prvih šest dana dostupnosti, premijerne epizode privukle su čak 9 miliona pregleda širom svijeta na platformama Hulu, Disney+ i Star+, što je impresivno postignuće. Zahvaljujući ovom uspjehu, Shōgun je postao najgledanija serija predstavljena na platformi Hulu, sklonivši s trona drugu sezonu serije The Bear.

Iako je ocjena serije smanjena do posljednje epizode prve sezone, i dalje se drži visoke ocjene od 8,7 na stranici IMDb, što je čini najbolje ocijenjenom novom serijom na toj platformi, kao i jednom od Top 100 najboljih serija svih vremena. Postoji široka spekulacija da će serija biti glavni kandidat za osvajanje nagrada na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Emmy. Nedavno je objavljeno da je serija dobila zeleno svjetlo za još jednu sezonu, koja će premijerno biti prikazana naredne godine.

O čemu se radi?

Originalna miniserija Shōgun premijerno je prikazana još 1980. godine, također ostvarivši sjajne recenzije i visoku ocjenu od 8,2 na IMDb-u te osvojivši tri nagrade Emmy. Međutim, nova verzija serije čini se da je na dobrom putu da nadmaši svoju prethodnicu.

Obje serije temelje se na istom književnom predlošku - djelu Shōgun britanskog autora Jamesa Clavella. Clavell je u svom najpoznatijem romanu oživio brojne historijske ličnosti iz 17. stoljeća te dramatizovao priču o prvom Englezu koji je doplovio do Japana, stvarajući lik Johna Blackthornea.

Serija koja nam dočarava borbu za moć gledaoce je osvojila fantastičnom produkcijom, kakve se ne bi po stidjeli  ni razvikani  blockbusteri. Okarakterisana je kao sveobuhvatni historijski ep koji odiše političkim intrigama. Njegovu sjajnu glumačku ekipu predvode Hiroyuki Sanada, Cosmo Jarvis i Anna Sawai.

Misterija, borba za prevlast, akrobacije praćene vizualnim efektima – sve su to sjajni razlozi zašto bi i vi sami trebali pogledati Shōgun, ali i razlog zašto je ovaj naslov postao instant hit. O tome svjedoči i podatak kako drži impresivni postotak od čak 99 posto pozitivnih recenzija iznesenih od strane kritičara na stranici Rotten Tomatoes. Prva sezona sastavljena je od 10 epizoda, a trailer pogledajte u nastavku: