Uzbudljive vijesti

"Shogun" predvodi nominacije za Emmy 2024. s 25 nominacija

Autor: Žene.ba
"Shogun" predvodi nominacije za Emmy 2024. s 25 nominacija
Foto: Instagram

Uzbudljive vijesti stigle su u srijedu ujutro kada je historijska serija "Shogun" koja je proglašena favoritom za dodjelu nagrada Emmy 2024., osvojivši impresivnih 25 nominacija, uključujući nominaciju za najbolju dramsku seriju. Produkcija FX-a jasno je osvojila srca kritičara i gledalaca zahvaljujući svojoj uzbudljivoj priči i izvrsnim izvedbama.

U konkurenciji za nagrade, serija "The Bear" također se istakla s 23 nominacije, postavši rekorder u kategoriji humorističnih serija. Huluova serija "Samo ubisva u zgradi" dobila je 21 nominaciju, dok su HBO/Max-ov "Pravi detektiv: Noćna zemlja" i Netflixova "Kruna" osvojili 19, odnosno 18 nominacija.

Posebno treba istaknuti da su internet diskusije identificirale nekoliko favorita za nagrade. Imelda Staunton iz serije "Kruna" nominovana je za najbolju glavnu glumicu, zajedno s kolegom Dominicom Westom za najboljeg glavnog glumca. Hiroyuki Sanada iz serije "Shogun" također je jak kandidat u ovoj kategoriji, s velikim izgledima za nagradu. Jeremy Allen White iz serije "The Bear" suočava se s jakom konkurencijom poput Steve Martina iz "Samo ubistva u zgradi" i Larryja Davida iz serije "Bez oduševljenja, molim!".

U humorističnim serijama, Selena Gomez ("Samo ubistva u zgradi") smatra se glavnom konkurencijom za najbolju glumicu, iako Ayo Edebiri ("The Bear") također ima značajan uticaj. Za najbolju glumicu u dramskoj seriji, konkurencija je žestoka između Jennifer Aniston i Reese Witherspoon, obje glumice iz serije "The Morning Show". Neizbježno teška odluka!

U ukupnom broju nominacija, Netflix vodi s impresivnih 107 nominacija raspoređenih u 35 različitih programa. Slijedi FX s 93 nominacije u devet programa, dok HBO ima 91 nominaciju u 29 programa. Apple TV+ također je ostvario snažan rezultat s 72 nominacije u 16 programa. Walt Disney Co., koji uključuje FX, ABC, Hulu i Disney+, ostvario je izvanrednih 183 nominacije, potvrđujući svoju vodeću poziciju u utrci za ovogodišnje Emmy nagrade.

Dodjela 76. dodjele Emmyja bit će emitovana uživo iz Peacock Theatrea u Los Angelesu u nedjelju, 15. septembra. Domaćin ceremonije na ABC-ju još nije imenovan, ali Jesse Collins, Dionne Harmon i Jeannae Rouzan-Clay bit će izvršni producenti televizijskog prijenosa drugu godinu zaredom. Zanimljivo je napomenuti da su Emmyji za 2023. godinu zapravo održani u januaru  2024. zbog štrajkova pisaca i glumaca u Hollywoodu.

Ranije, HBO-ova "Succession", FX-ov "The Bear" i Netflixov "Beef" dominirali su nagradama, osvojivši glavne nagrade u kategorijama drame i komedije, uključujući nagrade za scenarij i režiju. Dok se rasteže napetost, obožavatelji i stručnjaci industrije s nestrpljenjem iščekuju kako će se ovogodišnja vrlo očekivana dodjela Emmy nagrada završiti.