Bez zadrške

Srbijanska glumica 'naljutila javnost' komentarom o feministkinjama

Autor: Žene.ba
Srbijanska glumica 'naljutila javnost' komentarom o feministkinjama
Screenshot: YouTube

Glumica Ljubinka Klarić je u gostovanju na Insajder televiziji iznijela svoje mišljenje o feminizmu i zbog toga izazvala oštre kritike.

Glumica je gostovala u emisiji Treća smjena na Insajder televiziji i to njeno gostovanje je prilično odjeknulo. Negdje na pola emisije nju je voditeljka Una Senić pitala šta misli o neravnopravnosti žena u odnosu na muškarce u svakodnevnom životu i kako se bori sa tim.

Ona je tada rekla sljedeće:

"Ja ne prepoznajem žensku neravnopravnost jer prosto ne vjerujem u feminizam. Feminizam danas u Srbiji, pa i u Evropi apsolutno ne postoji. Žene postižu iste rezultate kao i muškarci. Ne volim da nipodaštavam muškarce nauštrb žena koje su kao ugrožene jer muškarci mnogo toga rade za nas, ljudi koji zidaju zgrade, popravljaju automobile, mi to ne možemo", kazala je.

Na to se nadovezala voditeljka rekavši da se ne slaže jer vjeruje da žene takođe mogu to sve. Ujedno je pitala gošću vjeruje li da žene u Srbiji imaju iste šanse kao muškarci.

"Apsolutno. Što si više obrazovan, domišljat, ti ćeš apsolutno dobiti priliku kao i svaki muškarac. Prošlo je to vrijeme kad su žene bile ugnjetavane, tjerane da sjede kod kuće, da se bave djecom, da nemaju pravo glasa. Mislim da su žene danas nauštrb tog feminizma postale mnogo agresivnije od muškaraca. Današnji feminizam se svodi na to – hajde da preziremo muškarce. Feminizam je sada zaista važan u zemljama gdje žene nemaju pravo glasa, nemaju pravo da otkriju svoja lica. A kod nas danas feminizam apsolutno ne znači ništa“, kazala je Ljubinka.