FOTO&VIDEO

Studentsko ljeto u Maglaju oborilo sve rekorde posjećenosti prve večeri festivala

Autor: Žene.ba
Studentsko ljeto

Maglajska sportska dvorana sinoć je oborila sve rekorde posjećenosti, a procjenjuje se da je prvu večer 52. izdanja festivala Studentsko ljeto pratilo blizu 1.500 posjetilaca.

Sinoć je održano veče narodne muzike, a nagrade Stručnog žirija dobili su:

1. Mina Mujkić

2. Onur Pasaaga

3. Karyna Zaiets

Žiri novinara:

1. Haris Šabanović

2. Mina Mujkić

3. Denis Dimoski

Nagradu "Selver Pašić" za najbolju interpretaciju sevdalinke dobio je Aldin Huremović.

Publika je najviše glasova dala Lejli Mečkić, a slijede Sabri Ayberk Hocaoglu i Sanel Delić.

Atmosferu sa prve večeri pogledajte u našoj fotogaleriji.

View this post on Instagram

A post shared by Vijesti.ba (@vijesti.ba)

Druga festivalska večer počinje večeras od 20 sati kada će se predstaviti 15 mladih interpretatora i učesnici sa prostora 9 zemalja, 3 kontinenta, a po prvi put u historiji nastupit će, osim svih zemalja regije, učesnici iz Egipta, Ukrajine i Turske. 

Svi učesnici predstavljaju se uživo uz pratnju velikog festivalskog orkestra pod ravnanjem prof. Amira Muharemovića.

Veliko interesovanje vlada za ovaj Festival, a mjesta su u većini slučajeva već popunjena i ulaznice velikim dijelom rasprodane. 

Organizatori su se i ove godine potrudili da najsretnije posjetioce nagrade putovanjima po izboru na bilo koje destinacije, a sve uz podršku sponzora.

“Studentsko ljeto” najstariji je festival mladih pjevača u BiH i regionu. Priča Festivala seže još 60-ih godina kada je Zavičajni klub studenata organizovao susrete mladih pjevača iz susjednih gradova, da bi 1970. godine, Festival postao kruna svih festivala u Jugoslaviji, odnosno festival pobjednika regionalnih festivala. 

Svoju karijeru u Maglaju započela su mnoga imena jugoslovenske scene, a danas su to muzičari sa zapaženom karijerom; Slađana Milošević, Željko Samardžić, Lepa Brena (Fahreta Jahić), Daniel Popović, Marija Mihajlović, Severina, Verica Ristevska i mnoga druga imena. Mnogi revijski orkestri poput RTV Beograd, Novi Sad, Zagreb, Ljubljana, Skopje, Sarajevo, pratili su izvođače narodnih i zabavnih pjesama, a ta tradicija zadržana je do danas. 

Festival “Studentsko ljeto” jedini je festival iz BiH koji je član Svjetske asocijacije festivala, a delegacija Asocijacije prisutna je i ove godine na festivalskim večerima.

Organizatori su uvjereni da će ovogodišnji festival nadmašiti svoja prethodna izdanja.