Kultura & zabava

Svjetski umjetnici pozivaju na bojkot Evrovizije u Izraelu

Autor: Žene.ba
Svjetski umjetnici pozivaju na bojkot Evrovizije u Izraelu

Grupa od 140 umjetnika iz cijelog svijeta podržala je poziv na bojkot 64. takmičenja Evrovizije koje će se naredne godine održati u Izraelu.

List Guardian objavio je tekst koji je potpisalo 140 umjetnika koji su tako javno podržali apel palestinskih umjetnika na bojkot evrovizijskog takmičenja u Izraelu.

-Mi podržavamo apel palestinskih umjetnika. Sa izraelskom državom ne treba sarađivati sve dok Palestinci ne dobiju slobodu, pravdu i prava koja im ta država oduzima- navodi se u tekstu.

Umjetnici su u tekstu podrške bojkotu podsjetili da je izraelska vojska nedavno ubila najmanje 62 Palestinaca, uključujući i najmanje šestoro djece u Gazi.

-Evrovizijsko takmičenje u Izraelu treba bojkotovati sve dok Izrael nastavlja višedecenijsko ugnjetavanje osnovnih prava i sloboda Palestinaca-poručili su umjetnici.

Grupa umjetnika takođe je navela da je nedovoljno što je Unija evropskih produkcija (EBU) zatražila od Izraela da takmičenje ne organizuje u Jerusalemu.

-Izraelu treba oduzeti ulogu organizatora i takmičenje treba održati u nekoj drugoj zemlji koja više poštuje ljudska prava – poručila je grupa umjetnika.

Među potpisnicima teksta su muzičar Roger Waters, režiser Ken Louch i pisac Jan Martel. Među potpisnicima je i šest umjetnika iz Izraela.

Azra.ba