Naša preporuka

'Tom Lake' je knjiga koju nećete ispuštati iz ruku dok je ne pročitate

Autor: Žene.ba
'Tom Lake' je knjiga koju nećete ispuštati iz ruku dok je ne pročitate
Foto: Ilustracija

Uživamo u ljetu i tražimo knjige koje nude opuštajuću atmosferu i laku čitljivost, a jedna od takvih naslova koji je zaslužio našu pažnju je roman "Tom Lake" spisateljice Ann Patchett. Ovaj roman nije samo ljubavna priča, već dublja saga o obitelji i životnim putevima koji su oblikovali živote tri sestre.

Radnja se odvija u proljeće 2020. godine, kada pandemija koronavirusa vraća sestre Emily, Maisie i Nell na porodičnu farmu u Michiganu. Dok pomažu u voćnjaku, one saznaju o misterijama iz mladosti svoje majke Lare, koja je nekad sanjala o glumačkoj karijeri kao dio pozorišne trupe Tom Lake. U tom pozorištu Lara je upoznala Petera Dukea, s kojim je dijelila strastvenu romansu prije nego što se odrekla glume i posvetila porodici, dok je Peter postao slavni glumac nagrađivan Oscarom, koji je prerano preminuo.

Kroz sjećanja njihove majke, sestre ponovno razmatraju svoj odnos s njom i svoje razumijevanje svijeta oko sebe. "Tom Lake" je izašao 2023. godine i odmah privukao pažnju, a i samu glumicu Reese Witherspoon, koja ga je uvrstila u svoje omiljene knjige godine. Popularnost romana dodatno je potakla zajednica BookTok, dok su kritičari ovu knjigu proglasili jednim od najboljih djela koje je Patchett napisala.

@reesesbookclub The August #ReesesBookClub Pick is #TomLake by #AnnPatchett. 📖✨ #booktok #bookworm #bookclub #bookrecs ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Patchett, poznata po svojim romanima koji istražuju kompleksnost ljudskih odnosa, sa "Tom Lake" dotiče teme kao što su ljubav, porodica, pozorište i životna filozofija. Uz sve svoje slojeve, ovo djelo istražuje različite oblike ljubavi – od romantične i bračne do majčinske i ljubavi prema prirodi.

Ako tražite knjigu koja će vas zaintrigirati i nadahnuti, "Tom Lake" je savršen izbor za ljetno čitanje. Prepustite se Patchettovom pripovijedanju i otkrijte dubine porodičnih veza i životnih odluka koje oblikuju naše sudbine.