Vrijedi pročitati

Tri savremena naslova koja tematizuju položaj žena u društvu

Autor: Žene.ba
Tri savremena naslova koja tematizuju položaj žena u društvu
Foto: Ilustracija

U današnjem svijetu i dalje je nužno pružiti edukaciju o položaju žena u društvu i temeljnim principima feminizma. Ovaj nedostatak svijesti je očit iz dnevnih događanja, a potreba za edukacijom nikada ne bi trebala prestati. Iz tog razloga smo izdvojili tri djela autorki koje su se istakle, a koje biste trebali pročitati, bez obzira na to koliko već mislite da imate razumijevanja o ženama. U današnjem svijetu i dalje je nužno pružiti edukaciju o položaju žena u društvu i temeljnim principima feminizma. Ovaj nedostatak svijesti je očit iz dnevnih događanja, a potreba za edukacijom nikada ne bi trebala prestati. Iz tog razloga smo izdvojili tri djela autorki koje su se istakle, a koje biste trebali pročitati, bez obzira na to koliko već mislite da imate razumijevanja o ženama.

Ako ste žena, razumijete zašto je ova tema važna. Odabrane knjige će vam zasigurno rasvijetliti mnoga pitanja i predstaviti implicitna i eksplicitna uvjerenja koja društvo ima prema ženama. Također, pomoći će vam da bolje razumijete društvo u kojem živimo i možda vas potaknuti na promjene. Nakon što pročitate ova tri romana, svijet oko vas možda više neće izgledati isto. Ono što je najvažnije, osjećat ćete se osnaženo.

Neukroćena – Glennon Doyle

"Neukroćena" je snažno i nadahnjujuće djelo napisano od strane Glennon Doyle. Ovaj bestseler, objavljen 2020. godine, predstavlja memoarsko djelo autorice, poznate po svojim iskrenim pričama koje pružaju podršku ženama. Fokusirajući se na ideju vjernosti sebi, posebno u kontekstu života žene u današnjem društvu, Doyle istražuje vlastito putovanje prema samopronalaženju, prihvaćanju vlastite autentičnosti i oslobađanju od društvenih stereotipa. Knjiga je strukturisana kroz poglavlja koja prate različite aspekte njezinog života i njenu evoluciju kao žene, supruge, majke te zagovornice društvene pravde.

Budi takva kakva jesi – Emily Nagoski

Ova knjiga nije tek još jedno djelo koje razmatra žensku seksualnost. Emily Nagoski, priznata edukatorica i istraživačica u području seksualnosti, ozbiljno pristupa ovoj temi, ispitujući konvencionalne norme i zablude. U svom djelu, ona duboko uranja u kompleksan svijet seksualnog blagostanja i želja žena, sjajno kombinujući naučna istraživanja s prijateljskim i razgovornim tonom. Nagoski vodi čitatelje kroz zamršenosti ženske seksualnosti, naglašavajući važnost da nema jedinstvenog "normalnog" kad je riječ o ženskom seksualnom iskustvu.

Feministički manifest u petnaest savjeta – Chimamanda Ngozi Adichie

Ova snažna knjiga nigerijske autorice Chimamande Ngozi Adichie svakako se ističe kao jedno od obaveznih feminističkih djela. Napisana u obliku pisma upućenog prijatelju koji traži savjet o odgoju svoje kćerke kao feministice, knjiga postavlja intrigantnu polaznu tačku. Ona ne samo da služi kao vodič za roditelje, kako majke tako i očeve, o tome kako prenijeti feminističke vrijednosti u odgoju svoje djece, bez obzira na spol. Sa petnaest dragocjenih savjeta, Adichie oblikuje temeljne principe feminizma i pruža praktične smjernice o podizanju sljedeće generacije snažnih i samopouzdanih žena. Smatramo da bi ovo štivo trebalo biti obavezno čitanje, posebno kad je riječ o mlađoj generaciji.