Muzej književnosti

U petak promocija prvih knjiga za djecu Leile Kulenović

Autor: Žene.ba
U petak promocija prvih knjiga za djecu Leile Kulenović
Foto: FENA

Promocija prvih knjiga za djecu autorice i ilustratorice Leile Kulenović, kao i otvorenje izložbe ilustracija, najavljeno je za petak u Sarajevu u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Leila Kulenović, magistrica komparativne književnosti i historije umjetnosti, u dvjema knjigama koje je ujedno i ilustrovala, spojila je njene dvije velike ljubavi - prema književnosti i pisanoj riječi, kao i prema likovnoj umjetnosti i "slikanoj riječi".  

- Knjiga "Kako je priča dobila kuću" priča priču o priči koja je djeci kuckala u mašti i na kraju se smjestila u kućici u njihovim srcima. Ispričana je u rimovanim stihovima i na slikovit način podstiče maštu čitalaca i oživljava sjećanja na djetinjstvo - navedeno je u saopćenju Muzeja.

Druga knjiga "Kako su slova obukla šarenu odjeću" također je pisana u formi rimovanog stiha, s okvirnom pričom da su slova i patuljci krenuli na zabavu ali im trebaju šarena odijelca koja im zapravo kroje mali čitaoci bojeći svako slovo abecede jer je ova edukativna knjiga ujedno i bojanka.

Knjige su izašle iz štampe na samom kraju 2023. godine tako da su kao novogodišnji paketići već stigli u ručice određenog broja čitalaca, ističu priređivači promocije.

Leilin saputnik i pomagač u ovoj avanturi je Patuljak-Crtuljak, on leti na svom magičnom kistu i donosi djeci ove knjige i tako raste Patuljkovo čarobno društvo malih čitalaca i njihovih roditelja.