6. Maja

Uskoro će Met Gala: Evo šta znamo dosad o događaju godine

Autor: Žene.ba
Uskoro će Met Gala: Evo šta znamo dosad o događaju godine
Foto: Vogue

15. februara 2024. Vogue je najavio svoje domaćine za Met Gala 2024., koji su niko drugi do Bad Bunny, Chris Hemsworth, Jennifer Lopez i Zendaya!

Vogue je također najavio počasne stolice za veče kreativnom direktoru Loewe Jonathanu Andersonu i izvršnom direktoru TikToka Shou Zi Chewu, ali i dugo očekivani kodeks oblačenja - Bašta vremena.

S obzirom da je tema ''Uspavane ljepotice: Reawakening Fashion'', posebno smo oduševljeni da vidimo šta će zvijezde nositi na crvenom tepihu 6. maja 2024.

Ali kad smo već kod teme, možda ste pomalo zbunjeni šta to tema oblačenja zapravo znači, ali ne brinite, jer mi vam donosimo sve bitne detalje. 

View this post on Instagram

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Šta znači tema za Met Gala tema 2024?

Odlično pitanje! Da bismo odgovorili na to, obratimo pažnju na saopštenje za javnost iz novembra 2023. koje je objavio Met u kojem je pisalo sljedeće: ''Koristeći prirodni svijet kao ujedinjujuću vizualnu metaforu za prolaznost mode, show će istraživati ciklične teme ponovnog rađanja i obnavljanje, udahnjujući novi život kroz kreativne i impresivne ideje dizajnirane da prenesu mirise, zvukove, teksture i pokrete odjevnih predmeta koji više ne mogu direktno stupiti u interakciju s tijelom.''

Ili, kako je Vogue rekao, ''Nadolazeći show nema veze sa braćom Grimm ili Disneyem, već sa slavljem odjeće i mode koji su toliko krhki da se više nikada ne mogu nositi – i tako su uspavane ljepotice u arhivama Instituta za kostim.”

Ako ste još uvijek zbunjeni, ne brinite se! U osnovi, fokus izložbe će biti odjevni predmeti koji se protežu preko 400 godina historije, što znači da ćemo bez sumnje vidjeti gomilu arhivskih komada i silueta koji oduzimaju dah od legendarnih dizajnera iz prošlosti.

Šta je kodeks oblačenja Met Gala 2024. i kako se uklapa u temu?

Ispostavilo se da tema i kodeks lijepo funkcionišu u tandemu, s obzirom da je službeni kodeks oblačenja za ovogodišnju Met Gala ''The Garden of Time'' – direktna referenca na J.G. Balardovu kratku priču istog naslova iz 1962.

Zanimljivo, J.G. Balardovo djelo u središtu svega je metafora za evoluciju ljudske historije i beskrajni ciklus stvaranja i uništenja – jasna tema u ''Uspavane ljepotice: Reawakening Fashion''. S obzirom na to da je knjiga smještena u pozadini vrta u pustom kutku svijeta, mnoštvo slavnih će vjerovatno slijediti pravila oblačenja noseći izgled inspirisan cvijećem.

Izložba "Uspavane ljepotice"

U čast ovogodišnje teme biće izloženo prijavljenih 250 predmeta iz stalne kolekcije Instituta za kostim. Francuski direktor i izvršni direktor Met-a, Max Hollein, rekao je sljedeće o prezentaciji: ''Metova inovativna izložba Instituta za kostime u proljeće 2024. pomaknut će granice naše mašte i pozvati nas da iskusimo multi-senzorne aspekte odjevnog predmeta.''

Prema Vogueu, bit će uključeni i savremeni dizajneri – Phillip Lim, Stella McCartney i Conner Ives i titani industrije naslijeđa – Elsa Schiaparelli, Yves Saint Laurent, Christian Dior i Hubert de Givenchy.

Andrew Bolton, kustos Wendy Yu zadužen za Institut za kostim, nedavno je otkrio da će oko 15 komada koji se smatraju previše krhkim da bi se mogli ponovo nositi, biti izloženo, uključujući prsluk engleske Elizabete iz 17. stoljeća i balsku haljinu Charlesa Frederika Wortha od 1877.